Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Állatbarát Nyíregyháza: készül a térkép, és lesz kutyató is

mti | 2024. 03. 26. | 16:43:17
Nyárra a legújabb kutyafuttatót is átadják.
Állatbarát Nyíregyháza: készül a térkép, és lesz kutyató is
Április 26-ig tart a Kutyázz Nyíregyháza! program (Fotó: Facebook/Ovádi Péter)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kormányzatnak kiemelten fontos terület az állatvédelem, ezért idén is meghirdeti támogatási programját a civil állatvédő szervezetek számára - mondta az állatvédelemért felelős kormánybiztos kedden Nyíregyházán, ahol a város képviselőinek jelenlétében bemutatták a nyírségi nagyváros állatbarát célú projektjét.

Ovádi Péter hangsúlyozta, hamarosan megjelenik az az 500 millió forint keretösszegű pályázat, amelyre - a tavalyi kiíráshoz hasonlóan - a civil állatvédő szervezetek adhatják be támogatási kérelmeiket és nyerhetnek el különböző összegeket elsősorban a működési költségeik fedezésére és ivartalanítási programok megvalósítására.

A kormánybiztos emlékeztetett, a tavalyi kiíráson 187 ilyen profilú civil szervezet pályázott sikeresen, ebben az évben pedig a tavalyihoz hasonló keretösszeg áll majd rendelkezésére. Ovádi Péter kiemelte, a kóborállat-állomány csökkenését az ivartalanítási programra fordított összegekkel lehet elérni, ezért nagyon fontos a kabinet, a hatóságok, az önkormányzatok és a civilek együttműködése ezen a területen. Az állatvédelemben elért eredményekről szólva a kormánybiztos elmondta, a kormány szigorította az állatvédelemmel kapcsolatos jogszabályi környezetet a büntető-törvénykönyvben, így a korábbiaknál súlyosabban büntetik például az állatkínzást, az állatviadalon való részvételt, valamint csalétek vagy méreg kihelyezését.

"Minden eszközzel fellépünk az állatvédelem mellett és az állatkínzók ellen" - fogalmazott Ovádi Péter. Hozzátette, fontos felhívni a figyelmet a felelős állattartásra is, a tavalyi állatvédelmi témahét eseményeibe tavaly 250 ezer gyermeket, 2500 pedagógust és 1900 oktatási intézményt vontak be.

Kovács Ferenc, Nyíregyháza (Fidesz-KDNP) polgármestere arról beszélt, a helyhatóság ebben az évben az állatbarát önkormányzat cím elnyerését tűzte ki célul. A fejlesztésekről szólva azt mondta, májusra elkészül Nyíregyháza állatbarát térképe, nyáron egy kutyatavat szeretnének létrehozni a nyírségi megyeszékhelyen, folytatódnak az állatvédő civil szervezetek számára indított adománygyűjtések, illetve nyár elejére elkészül a város legújabb kutyafuttatója. 

Az eseményen részt vett Szabó Tünde és Vinnai Győző térségi fideszes országgyűlési képviselő is.

Az önkormányzat a múlt héten indította el az ingyenesen igénybe vehető engedelmességi kutyasulit a hat, saját fenntartású városi kutyafuttatójában. Az április 26-ig tartó Kutyázz Nyíregyháza! program keretében a kutyák és a gazdáik képzett trénerek segítségével ismerhetik meg a közös együttélés alapjait.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés