Hirdetés

Átadták a felújított nyíregyházi székesegyházat

mti | 2023. 12. 09. | 16:20:36
Az átalakítás 2019-ben kezdődött.
Átadták a felújított nyíregyházi székesegyházat
Kívül-belül felújították (Fotó: MTI)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ünnepi főpásztori liturgia keretében adták át a felújított Szent Miklós-székesegyházat december 9-én, szombaton Nyíregyházán.

Az eseményen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára hangsúlyozta, a közös ünnep kiemeli azt a munkát, amelyet a helyi görögkatolikus püspökség végzett az elmúlt évtizedben a nyírségi megyeszékhelyen.

Templomok, közösségi épületek, iskolák, óvodák épültek, szépültek meg, olyan közösségi helyek jöttek létre, amelyek a leginkább rászoruló és elesett embereknek is segítenek - fogalmazott az államtitkár.

Hozzátette, mindez nem ér semmit, ha ezeket az épületeket nem tudjuk "megtölteni lélekkel és tartalommal", ezért az egyházakban élők felelőssége úgy benépesíteni ezeket a helyeket, hogy annak a társadalomra is legyen hatása.

A liturgián Szocska A. Ábel nyíregyházi megyés püspök szentelte meg a megújult görögkatolikus székesegyházat, a szertartáson részt vett Orosz Atanáz miskolci megyés püspök, Kocsis Fülöp érsek-metropolita, valamint több egyházi és világi tisztségviselő.

A Szent Miklós-székesegyház teljes belső és külső átalakítása 2019-ben kezdődött meg, a templomot a járókelőktől elválasztó kerítést lebontották, kisebb teret alakítottak ki előtte. A liturgikus szolgálathoz szükséges sekrestyét bővítették, a templom új homlokzati színezést kapott, új harang került a meglévő kettő mellé, a teljes tetőhéjazatot alumíniumlemezekre cserélték és új nyílászárókat szereltek be. A templom teljes elektromos és gépészeti hálózata is megújult; a falakon új, bizánci stílusú figurális és díszítő festés látható, emellett két kápolnát alakítottak ki, a főoltárt és a mellékoltárokat restaurálták, valamint új padokat építettek a templomhajóba.

A teljes belső és külső átalakítás 2019-ben kezdődött (Fotó: MTI)
Hirdetés