Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Biztosan az Everesten marad Suhajda Szilárd hegymászó holtteste

| 2023. 05. 28. | 19:24:00
A légi felderítés még folyamatban van, a 4-es táborban talált személyes tárgyait lehozták.
Biztosan az Everesten marad Suhajda Szilárd hegymászó holtteste
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Suhajda Szilárd felszerelését megtalálták az érte küldött mentőcsapat tagjai, a holttestét azonban nem, de mindenki biztosra veszi, hogy a hegymászó már nem él. Az ATV Híradó úgy tudja, hogy ha meg is találják a keresésére indított légimentők, a család kérésére a holttest a hegyen marad.

[Beillesztett cikk: Feladták! Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat]

– Izgatott vagyok, félek, de várom is, nagyon várom – ez volt Suhajda Szilárd utolsó videóüzenete a csúcstámadás előtt. Arról beszélt benne, hogy reméli: oxigénszegény állapotban is képes lesz józan és megfontolt döntéseket hozni. Hogy pontosan mi történt, azóta sem tudja senki. Annyi biztos, hogy a mászók közül többen is nehézségekkel küzdöttek. Sokan ugyanis megbetegedtek az alaptáborban, volt, aki felsőlégúti tünetek miatt el sem tudott indulni a csúcsra. Az expedíció kommunikációs vezetője szerint a betegek egy közös étkezősátorban voltak, prüszköltek, köhögtek, és "a használt zsebkendőt simán kitették az asztalra". Pintér László azt mondta, Szilárd ezt szóvá is tette, mondván: ne betegítsék meg egymást.

Szilárd végül megkezdte a csúcstámadást. Nyomkövetője 8795 méter magasan jelzett utoljára.

[Beillesztett cikk: Megtalálták Suhajda Szilárd hegymászót, ám aggasztó a helyzet]

Kétfős háttércsapatával, akik itthonról tartották vele a kapcsolatot, 8630 méteren beszélt utoljára. Tudta, hogy idő szűkében van, de eltökélt volt. – Az ember nem szól bele innen lentről, hogy a mászó mit csinál, ő ment oda, ez az ő döntése, ő küzdött érte. És bíztunk benne, hogy ő még lesz olyan erőben, hogy ha el is éri a csúcsot akár későn, hogy még onnan vissza fog térni – fogalmazott Pintér László. A hegymászó eltűnése és halála a csapat számára döbbenetes fordulat volt, a kommunikációs vezető szerint eltart egy ideig, míg ezt feldolgozzák.

A Suhajda Szilárdért küldött serpák egyike a Világgazdaságnak azt mondta, megtalálták Szilárd sátrát a 4-es táborban, abban sisakokat, kesztyűt és gyógyszereket is találtak, azokat lehozták, a holttestet azonban hiába keresték.

A légi felderítés ugyanakkor még folyamatban van. A holttest azonban a család kérésére mindenképpen a hegyen marad. Ha biztonságosan megközelíthető helyen van, akkor a mászó eszközeit elhozza a mentőcsapat. Egyrészt, hogy pontosabb képet kapjanak a történtekről, másrészt utolsó emlékként a családnak, akik azt kérték: a nyilvánosság kizárásával gyászolhassanak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés