Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debütált az új kormányszóvivő; 675 milliárdnyi beruházást halaszt el a kormány

| 2024. 04. 11. | 12:21:46
Három miniszter is részt vett a Kormányinfón.
Debütált az új kormányszóvivő; 675 milliárdnyi beruházást halaszt el a kormány
Balról: Varga Mihály pénzügyminiszter, Vitályos Eszter kormányszóvivő , Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Nagy István agrárminiszter a Kormányinfón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében (Fotó: MTI)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Varga Mihály pénzügyminiszter az április 11-i, csütörtöki kormányülésen arról beszélt, a kormány áttekintette a gazdaság helyzetét, különös tekintettel a nemzetközi gazdasági környezetre, és úgy döntött, hogy 675 milliárdnyi beruházást halaszt el, vagy ütemez át. Azt, hogy mely beruházásokat halasztják el, nem jelentette be, de szerinte Magyarországon most is nagyon sok beruházás valósul meg. 

Varga szerint most azért áll rosszul a magyar gazdaság, mert az exportpartnereink is gyengélkednek, különösen a német gazdaság.

Az európai agráriumban kialakult helyzet miatt ötpontos intézkedéscsomagról döntött a kormány. Ezt már Nagy István agrárminiszter jelentette be a Kormányinfón.

A tárcavezető közölte: azon mezőgazdasági termékekre, amelyeket tilos behozni Ukrajnából, teljeskörű bejelentési kötelezettséget írnak elő, származzon bármely országból. A kormány intézkedett arról is - folytatta -, hogy a Magyar Államkincstár 2024. május 31-ig teljesítse terület- és állatalapú támogatások kifizetését. Nagy István tájékoztatása szerint döntöttek arról is, hogy a kormány 2026-ig további, legfeljebb 45 milliárd forintot biztosít az Agrár Széchenyi Kártya programhoz.

Elmondta továbbá, hogy a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj után évente befizetett adó visszaigényelhető részét a kormány 90 százalékos mértékre emeli. Ez újabb egymilliárd forint éves többlettámogatást jelenthet az ágazatnak - fűzte hozzá a miniszter, aki beszámolt arról is, hogy az importot érintő és a termelők gazdasági helyzetén javító intézkedések mellett megerősítik a beruházások támogatását is.

A miniszter közlése szerint azért van szükség a beavatkozásra, mert a piacot súlyos túlkínálat és jelentősen alacsony árak jellemzik. Ennek oka, hogy 2022 nyarán az Európai Unió úgy döntött, Ukrajna vámmentesen és korlátozás nélkül exportálhat mezőgazdasági termékeket az EU területére.

"Az ukrán termékek hatalmas mennyiségben jelentek meg az uniós tagállamok piacain, erősen korlátozva ezen országok értékesítési lehetőségeit" - magyarázta Nagy István, aki szerint "egyértelműen látszik, hogy Brüsszel és az Európai Bizottság elárulta az európai gazdálkodókat, és helyettük az ukrán oligarchákat támogatja".

Hirdetés
Hirdetés