Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Dupla akkora hitel kell egy lakáshoz, mint öt éve

| 2022. 10. 28. | 10:12:00
Megújul a THM.
Dupla akkora hitel kell egy lakáshoz, mint öt éve
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Öt év alatt megduplázódott az egy folyósított lakáshitelre kifizetett összeg. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a piaci lakáshitelek esetében 2017-ben átlagosan 6,95 millió forint kölcsönt igényeltek a hitelfelvevők, 2021 végén azonban az átlagösszeg már 13,94 millió forintot tett ki.

– Ez alatt az öt év alatt ugyan az új lakások átlagos négyzetméterára is megduplázódott, ám az ilyen típusú hitelügyletek mindössze a szerződések 18, a folyósított kölcsönök állományának 17 százalékát teszik ki - mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu portál hitelszakértője. - A hitelezés négyötödét érintő használt lakások átlagos négyzetméterára 2017-hez képest mindössze 63,5 százalékkal emelkedett.

​Minden ötödik adós kifeszített hitelfelvevő

A folyósított lakáshitelek összegének duplázódásához a BiztosDöntés.hu szakértője szerint így egyértelműen a lakossági ügyfelek bátrabb hitelfelvételi kedve vezetett. Az elmúlt években az akkori biztatóbb gazdasági környezetben egyre több család mert komolyabb mértékben hitelre támaszkodva ingatlant vásárolni.

Míg 2017-ben a hitelügyleteknek kevesebb, mint 15 százalékánál érte el a bevállalt havi törlesztőrészlet összege a nettó fizetés 40 százalékát, addig az idén tavasszal folyósított hitelek esetében már az ügyletek 18,5 százalékánál fordítódik az adós keresetének több, mint 40 százaléka lakáshitel törlesztésre.

A mostani kamatkörnyezetben az adósok mind nagyobb része kényszerül kifeszítettebb hitelfelvételre, emellett pedig egyre több adós szorul ki a lakáshitel-piacról, mert jövedelme nem elegendő a szükséges hitelösszeg felvételéhez. A Magyar Nemzeti Bank hitelfék szabályai ugyanis 500 000 forintos nettó kereset alatt a rendelkezésre álló jövedelem 50 százalékáig engedik a törlesztőrészlet-bevállalását.

​Megújul a THM

A megugró hitelösszegeket látva a szabályozók is léptek. 2022. november 1-től ugyanis változik az ügyfelek hitelfelvétel előtti tájékoztatását szolgáló egyik legfontosabb adat, a teljes hiteldíj mutató (THM) számítási módszertana. A hitelek kamatát és teljes költségét egyetlen számban jelző mutató kötelező példaszámítását a bankoknak a lakáshitelek esetében a jövő hónaptól nem 5, hanem 12 millió forintos hitelösszegre vonatkozóan kell kimutatniuk.

– Az új példaszámítás sokkal pontosabb képet mutat majd a hitelfelvételben gondolkodók számára arról, hogy összességében milyen költségekkel számolhatnak, ha hitelfelvételben gondolkodnak – vélekedik Gergely Péter.

Hirdetés
Hirdetés