Hirdetés
Hirdetés

Élete végéig börtönben maradhat az élettársát megölő nyírvasvári férfi

szabolcsihir.hu | 2024. 06. 25. | 09:40:28
Az ítélet egyelőre nem jogerős.
Élete végéig börtönben maradhat az élettársát megölő nyírvasvári férfi
Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték a férfit (Fotó: Szabolcsihír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének elkövetése miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a Nyíregyházi Törvényszék június 25-én tartott tárgyalásán R. Miklóst. A vádlott leghamarabb 25 év múlva szabadulhat feltételesen.

A vádirat szerint R. M. és a sértett 2021 óta éltek élettársi kapcsolatban Nyírvasváriban. A vádlott féltékenysége miatt gyakran veszekedtek, egy ilyen vita alkalmával a férfi ököllel megütötte a nőt, majd meg is pofozta. 2022. március 9-én a felek között újból vita alakult ki, ekkor a vádlott az udvaron található fadarabbal fejen ütötte a sértettet, majd tovább folytatta a bántalmazást akként, hogy a tűzifaként szolgáló halomból egy nyolc centiméter vastagságú fával a sértett lábszárát megütötte, majd még egy húsklopfolóval kétszer is ráütött a hátára.

Március 11-én a vádlott arra ért haza a munkából, hogy a sértett eszméletlenül fekszik az ágyon. A férfi ekkor átszaladt a sógornőjéhez, aki be sem lépett a szobába, a küszöbről megállapította, hogy a nő halott. A sógornő viszont az eljárás során tagadta, hogy azt mondta volna, hogy a nő már nem él, ő azt mondta a férfinak, hogy hívjon mentőt. Ő azonban a férfi felelősségre vonásától félve ezt nem tette meg.

A vádlott - tartva attól, hogy ellene büntetőeljárás indul - a házuk udvarán található istállóba ásott egy mély gödröt és az eszméletlen, de életjeleket mutató nőt elásta úgy, hogy az alsó és felső testére szemeteszsákot húzott. A sértett halálát az élve eltemetéssel járó fulladás okozta.

Az ítélet indoklásában elhangzott: a férfi napokon keresztül bántalmazta élettársát a húsklopfolóval, de számtalan sérülése keletkezett attól is, hogy farönkökkel dobálta a sértettet. Hogy a férfi tudatában volt cselekedetének, az is bizonyítja, hogy miután elásta élettársát, a tűzifát is visszarakta. Tudatos, tervszerű cselekvés része volt, hogy a rendőrök előtt végig tagadta a tettét. Teljes beszámítási képességgel rendelkezett, féltékenységből cselekedett a szakértő szerint a vádlott, aki alacsony intellektussal bíró, morálisan fejletlen, kötődni csak önző és primitív módon képes, indulatait kezelni nem tudó, agresszív férfi. A 47 éves R. M. büntetett előéletű, korábban kétszer volt büntetve súlyos testi sértés miatt. A társadalom fokozott védelme érdekében szabták ki vele szemben az életfogytig tartó szabadságvesztést, amely ellen 3 nap fellebbezési idő áll rendelkezésre.

Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, a vádlott és védője viszont felmentés, a minősítés módosítása és a kiszabott ítélet enyhítése miatt nyújtott be fellebbezést. Az ügyész indítványozta a másodfokú eljárás befejezéséig a kényszerintézkedés fenntartását, míg az ügyvéd feltételes szabadlábra helyezésre tett indítványt, szerinte nem áll fenn a szökés, elrejtőzés veszélye.

A törvényszék tekintettel arra, hogy a legsúlyosabb büntetést szabta ki a vádlottal szemben, aki büntetett előéletű, visszaeső, ráadásul különösen nagy tárgyi súlyú bűncselekményt követett el, indokoltnak tartja a letartóztatás fenntartását a másodfokú eljárás befejezéséig.

Az ügyész ezt tudomásul vette, a vádlott és védője fellebbezést nyújtott be a szabadlábra helyezés érdekében. A fellebbezést soron kívül nyújtják be a Debreceni Ítélőtáblának.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés