Helyben járó
Szabolcs-Szatmár-Bereg
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Hirdetés
Hirdetés

Ezért nem olvasnak a mai fiatalok – pedig kellene!

| 2023. 09. 14 | 12:29:00
XXX
Ezért nem olvasnak a mai fiatalok – pedig kellene!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy nemrégiben megjelent tanulmány megállapította, hogy a magyar fiatalok 63%-a alig vagy egyáltalán nem olvas könyvet. Mi ennek az oka? Miért szomorú tény ez? És mit tehetünk ellene? Ennek jártunk utána.

A pénzhiány lehet a fő ok?

Az iskolába járók többsége már azért sem szeret olvasni, mert a kötelező olvasmányok elvették a kedvét ettől a tevékenységtől. Később pedig, a munka világába kerülvén leginkább azért nem vesznek könyvet a kezükbe a fiatalok, mert nincs rá idejük, illetve pénzük.

Pedig erre van megoldás! A VOIZ hangoskönyv-applikáció letöltése rendkívül egyszerű, és ha havi díjra fizetünk elő, akkor az összes elérhető hangoskönyv közül választhatunk. Ezzel pedig nemcsak pénzt, hanem időt is megtakaríthatunk. Hogy miért?

Nos, a hangoskönyvet valójában bárhol hallgathatjuk: munkába jövet-menet épp úgy, mint hivatalos ügyek intézése közben a váróban, de akár főzés, edzés vagy kutyasétáltatás közben is. Az időhiány tehát nem lehet többé kifogás!

Anyagilag is megéri havonta egy könyv áráért választani az előfizetést, ha cserébe akár 1000 könyvet is kapunk. Ráadásul nemcsak regények találhatók a VOIZ oldalán, hanem hasznos önfejlesztő könyvek, számos szakirodalom, sőt gazdasági témájú írások is, amelyekből szintén sokat lehet tanulni, így a karrierre is jó hatást tehetnek!

Olvass! Bármit!

A felmérésből az is kiderült, hogy sok fiatalt nem kötnek le a könyvek. Nos, erre az a válaszunk, hogy nem muszáj regényeket olvasni, hiszen annyi más műfaj van még! Ahogy fentebb is írtuk: a hivatali előmenetelt lehet, hogy jobban segíti egy-egy szakkönyv, antológiai, pszichológiai témájú írás.

Ha inkább ezek érdekelnek, akkor olvasd ezeket! Ezáltal is fejlődik a szókincsed, bővül a tudásod, és javul a fogalmazókészséged is. Észre sem veszed, de egyre szebben, választékosabban fogod kifejezni magad, ami egy tárgyaláson, meetingen igen hasznos lesz. Szóval, ne késlekedj!

Az olvasás megtanít koncentrálni

Van még egy ok, ami miatt a fiatalok nem szeretnek olvasni: 32%-uk vallotta azt, hogy a könyvek nem kötik le. Mi ezzel a gond? Az, hogy ennek a hátterében koncentrációs problémák állnak, és ez nem is csoda.

A mai világban a multitaskingot díjazzák: minél többfelé meg tudja osztani valaki a figyelmét, annál sikeresebbnek tartják. Egy idő után azonban a szétszórtság fáradttá, kimerültté tesz, az energiánk csökken. Kevésbé tudunk figyelni, elfelejtünk dolgokat, produktivitásunk is kárát látja ennek.

Az olvasás viszont feltölt: azáltal, hogy folyamatosan csak egy dologra koncentrálunk, megtanulunk figyelni, a jelenben lenni, kizárni a külvilágot. Ez egy nagyon hasznos dolog, hiszen ilyenkor sok felismerésben lehet részünk. Ez tehát produktívvá, kreatívvá is tesz, sőt még a stresszt is csökkenti!

Az olvasás a testi-lelki egészségünkre is jó hatással van, ezt kellene megértenie a fiataloknak. Ha a könyvolvasás nem is, a hangoskönyv-hallgatás váljon mindennapi szokássá, hogy fitten tartsd magad!

Kapcsolódó hírek
Szezon: a légúti fertőzöttek csaknem fele gyerek
Szezon: a légúti fertőzöttek csaknem fele gyerek
Egyre nő az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma.
Titkosítja a személyes üzeneteket a Facebook
Titkosítja a személyes üzeneteket a Facebook
Az Instagramon 2024 elején lép életbe a változtatás.
Így tehetsz az egészségedért, ha ülőmunkát végzel
Így tehetsz az egészségedért, ha ülőmunkát végzel
Az ülőmunka nap mint nap kihívást jelenthet az egészségünk szempontjából.
A telefonja jelzi, ha  új egészségügyi dokumentuma érkezett
A telefonja jelzi, ha új egészségügyi dokumentuma érkezett
Új funkcióval bővült az EgészségAblak.
Lejtmenetben a születések száma
Lejtmenetben a születések száma
Lehangoló statisztika. Egy év alatt 24 százalékkal esett vissza a házasodási kedv.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés