Hirdetés

Fürdőkádba fojtották az idős férfit Porcsalmán - helybenhagyták a nyíregyházi ítéletet

| 2024. 02. 08. | 13:51:43
Nyugtatót kevertek az italába.
Fürdőkádba fojtották az idős férfit Porcsalmán - helybenhagyták a nyíregyházi ítéletet
20 év múlva szabadulhatnak (Fotó: Illusztráció, Freepik)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az első fokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék 2023 októberében nyereségvágyból, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt 20-20 év fegyházbüntetésre, valamint 10-10 év közügyektől eltiltásra ítélte a két vádlottat. A vádlottak feltételes szabadságra nem bocsáthatók. Az ítélet ellen az ügyész elsőrendű vádlott esetében életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabása érdekében fellebbezett, illetve azért, hogy az ítélőtábla a vádlott feltételes szabadságra bocsátásának legkorábbi időpontját 25 évben határozza meg. 

Az elsőrendű vádlott védője eltérő tényállás és jogi minősítés megállapításáért, enyhítésért, a másodrendű vádlott védője elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett. 

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint 2022 februárjában a vádlottak megállapodtak abban, hogy altató tablettát kevernek a sértett borába és megitatják vele, majd ellopják a nyugdíját és egyéb vagyontárgyait. Ennek megfelelően elsőrendű vádlott altatót vett magához, majd másodrendű vádlottal együtt 20 óra körül megjelentek a sértett porcsalmai házában. Elsőrendű vádlott a sértettet borral kínálta, majd kihasználva az idős férfi figyelmetlenségét, poharába öntötte a korábban porrá zúzott gyógyszert. Miután a sértett megitta az altatóval kevert bort, bódult állapotba került. Ezt kihasználva a vádlottak pénz után kezdtek kutatni a lakásban, azonban a sértett magához tért és felelősségre vonta őket. Ekkor a vádlottak, a sértett kezeit lefogták és a fürdőszobába vonszolták. Ezt követően másodrendű vádlott az ittas és bódult állapotban lévő sértett fejét a vízzel teli fürdőkádba nyomta, miközben társa a kezeit fogta le, hogy ne tudjon védekezni. 

Miután a sértett fulladás következtében életét vesztette, a vádlottak a házból 290 ezer forint készpénzt és különböző élelmiszereket vettek magukhoz, majd távoztak a helyszínről.

A Debreceni Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

Hirdetés