Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gődény György: a politikus szótól a legtöbb embert a hideg rázza

| 2022. 03. 30. | 20:17:00
Gyógyszerész és fitneszedző, tősgyökeres nyíregyházi, négygyermekes apa, a Normális Élet Pártja listavezetője. Nagyinterjú.
Gődény György: a politikus szótól a legtöbb embert a hideg rázza
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nagyon sokan ismerik, főképp az oltásellenességről, de mint embert, kevésbé. Nyíregyházán született és most is ott él. Mi alapozza meg ezt a kötődést?
Gődény György: Ha az ember valahol eltölt 57 évet, akkor az a hely kicsit hozzánő; ő pedig belenő az egész közösségbe, így nem könnyű váltani. Korábban próbálkoztunk a családommal, hogy máshol folytatjuk azt, amit Nyíregyházán elkezdtünk, de aztán valahogy maradtunk. Volt ebben külföldtől kezdve Olaszország, Németország és Dunántúl is. Hiszek abban, hogy nem véletlen, hová születik az ember. Valami dolgom nekem itt helyben kell, hogy legyen, vagy legalábbis ebben az országban. Nyíregyházához rengeteg élmény köt, mivel itt nőttem fel – itt bunyóztunk, játszottunk, őrült dolgokat csináltunk, építkezéseken randalíroztunk. Nekem nagyon jó gyerekkorom volt. Sajnálhatják a mai fiatalok, hogy nem éltek korábban, mert klasszisokkal jobban éltünk, vidámabbak voltunk. Ugyan korlátolt lehetőségeink voltak például megélhetés tekintetében, mégis szabadabbnak éreztük magunkat. Sajnos iskolatársaim és barátaim közül nagyon sokan külföldre költöztek. Szerintem ez az igazi kihívás: itt maradni és tartani a frontot.

Bár szülei nem kötődnek a szakterülethez, ön a gyógyszerész hivatást választotta és fitneszedzőként is dolgozott. Mi állította az egészség szolgálatába?
Gődény György: Valahogy genetikailag éreztem, hogy ez visz a jó irányba. Édesapám hamar meghalt, akkor hétéves voltam – bár egy ekkora gyerek nem fogja fel, hogy ilyen dolgok miért történnek, meghatározó pillanat volt az életemben. Édesanyám tinédzserkorától dohányzik, én pedig mindig utáltam a dohányfüstöt, amiből néha adódtak nézeteltéréseink. Talán ez is mint rossz példa tudat alatt motiválhatott. Ha már ajándékként kaptunk egy testet, vigyázzunk rá, ne bombázzuk fölöslegesen káros anyagokkal. Amikor később fitneszedzőként, dolgoztam, rettenetesen zavart, hogy egyesek valójában nem azért kerestek meg, hogy az egészségükért tegyenek végre, csupán beszélgetni jöttek. Bizonyára olcsóbb személyi edzőt fogadni, mint pszichológust. Ez egy idő után nagyon megterhelő tud lenni, így eljutottam arra a pontra, hogy kizárólag fanatikusokkal foglalkoztam, akik tudták, hová szeretnének eljutni, csak az utat kellett megmutatni hozzá. Most már nincs időm edzéseket tartani, örülök, ha a sajátomra jut idő. De jelenleg a patikusi hivatásomat is hanyagolom. Korábban üzemeltettem gyógyszertárat majdnem 23 éven keresztül. Letettem a névjegyemet, azt hiszem, nem kell többé bizonyítanom ezen a területen. Rengeteg érdekes dolog van még a világban, és én nyitott vagyok az új kihívásokra.

2018-ban politikai tevékenységbe kezdett. Összefér a budapesti teendőkkel a nyíregyházi életvitel?
Gődény György: Össze kell hangolni. Ott feladatok vannak: jövök-megyek, mint pók a falon. Fejünkbe vettük rég, hogy szeretnénk változást generálni az országban. Bár már egyszer megpróbáltuk, most úgy gondoltam, itt a lehetőség a folytatásra. Kell a vérfrissítés, az új gondolatok, az új arcok, mert nagyon megkövültünk a saját világunkban, nem fogadunk be új gondolatokat. Az emberek a saját meggyőződésük után mennek, mint ahogy a Bakok a csillagjegyek közül: amit egyszer a fejükbe vesznek, ahhoz ragaszkodnak. Mintha mindenki Bak lenne ebben az országban.

Köztudott, hogy a felesége az egyik referenciapont – rá hallgat. Mióta házasok?
Gődény György: Én valóban – Koshoz híven – sokszor mentem fejjel a falnak, de ő talán az egyetlen, akinek megfontolom a tanácsait. Lehet, hogy először hidegzuhanyként ér az elutasítás, de később rájövök, hogy igaza van. Az idő előrehaladtával egyre hamarabb fogadom meg a tanácsait. 38 évvel ezelőtt ismerkedtünk meg, és 36 éve stabil a kapcsolatunk. Tulajdonképpen együtt nőttünk fel. 

Két lánya és két fia van. Ők az Ön nyomdokaiban járnak?
Gődény György: Mivel ezt a példát látták maguk előtt, számukra ez természetes volt. A lányom junior Európa-bajnok volt testépítésben, aztán felnőttben kiszállt, mert akkor már olyan jellegű tiltott eszközöket kellett volna használni, amit nem voltunk hajlandók vállalni. A nagyobbik fiam kosárlabdában volt nagyon ügyes és tehetséges, amerikaifutballban pedig az egyik szezonban együtt játszott a család férfi ága: a kicsi, akkor még 16 éves fiam, a nagyobbik és én. A kisebbik lányom aerobikot oktatott sokáig. Tehát mindenki sportol. Schopenhauer mondta: „Az egészség nem minden, de az egészség nélkül a minden semmi.” Egyetértek vele, ez nagyon lényeges elem az életszemléletünkben.

Az ország a koronavírus kitörése után ismerte meg a nevét. Vehemensen kiállt az oltással szemben. Ez igazságérzet? Szabadságvágy? Vagy öntudatra akarta ébreszti a csak egyféle forrásból tájékozódó magyarokat?
Gődény György: Két éve, 2020. március 4-én tettük fel az első videót. Akkoriban működtettünk egy közös csatornát a Nutriversummal, ahol egyszerű, hétköznapi dolgokat próbáltunk tisztába tenni, például hogy a C-vitamin nem okoz vesekövet, vagy mire is jó a D-vitamin. Az akkor berobbant vírus adta magát mint téma, és megegyeztünk, hogy szólunk egy pár szót erről is. Semmit sem akartunk akkor, csak egy kicsit tisztább képet mutatni az embereknek, hiszen a médiából csak a rémisztgetést hallották, mi pedig inkább nyugalomra akartuk inteni őket. Jószándékú felvilágosító folyamatnak indult, amikor is elmondtam, honnan jött, milyen elképzelések vannak a vírusról, mi az a mai napig nem bizonyított köztes hordozóállat, ami az emberekre átragasztotta. A média viszont felkapott engem. Látták, hogy van egy ilyen furcsa, kopasz, szakállas férfi, aki nem bírja a száját befogni, nem illik a képbe, de tudunk vele nézettséget generálni. A média így működik. Amikor Balázsék először vitára hívtak a Rádió 1-be, ami még streamelve is látható volt, a nézettség alapján nyilvánvaló lett, hogy sokakat érdekel ahogy egy ilyen magamfajta fura fickó vitatkozik egy professzorral. A második videóban, áprilisban már jobban utánajártam a dolgoknak, tényfeltáróbbra sikerült. Kaptam is hideget-meleget. Az emberek kezdtek megvilágosodni, és kialakult egy olyan kör, amelyik úgy gondolta, hogy nem mond ez az ember akkora hülyeséget. Viszont attól fogva, hogy éreztem, hogy a vezetőink és a világ vezetői kezdenek hülyének nézni bennünket egyszerű embereket, más lett a stílus. A kormány az intézkedései között sok logikátlan butaságot is bevezetett, amelyekkel nem tudtam egyetérteni. 2020 tavaszán indult a Maradj otthon program. A TV2 csatornáján bemutatottak közül én voltam az egyetlen, aki nem maradt otthon. Elvárjuk, hogy legyen friss kenyér, a pék dolgozzon, az orvos ellásson, a gyógyszerész gyógyszert adjon, minden működjön, én pedig úgy vigyázok az emberekre, ha otthon maradok. Ez abszurd.

Eltelt közben két év – azóta sokat fejlesztettek a koronavírus elleni vakcinákon. Eljuthat abba a fázisba, hogy olyan biztonságos és jól kidolgozott legyen, mint bármelyik más, régen velünk lévő védőoltás?
Gődény György: Véleményem szerint koronavírus ellen védőoltást kreálni botorság. A jelenlegi információk szerint ez egy kínai laborban amerikai pénzből – vagy ki tudja milyenből – manipulált koronavírus. A vírusok evolúciós folyamatán végighaladva mára legyengült egy teljesen ártalmatlan omikronná, amely egy náthán kívül semmi mást nem okoz. Egy ilyen vírus ellen kellene oltást fejleszteni, főleg egy ennyire hatástalant? A statisztikával természetesen lehet játszani, mégis azt látjuk, hogy bármilyen az átoltottság akár Magyarországon, akár Izraelben, vagy bárhol máshol a világon, egy következő hullámban ugyanúgy vannak szép számmal fertőzöttek. Az oltás technológiájával ugyancsak gond van: az mRNS-nél nem tudjuk, hogy ez a lipidburok milyen hatásokat fejt ki. Jelen pillanatban egy nejlonszatyorba rakott időzített bombához tudnám hasonlítani: a bomba rombol, de a nejlonszatyor is környezetszennyező. A legújabb, még folyamatban lévő kutatások szerint ez az anyag hozzájárulhat a mielinhüvely, vagyis az idegsejtjeinket körülvevő védőburok lebomlásához. A károsodás következtében az idegrost hibásan működik, és ez akár sclerosis multiplexhez hasonló mellékhatásokat is okozhat. Az mRNS lebomlásáról is nagyon változatos adatokat közöltek: 5 óra, 2 nap, az amerikai gyógyszerhatóság szerint 60 nap, de állatkísérletekben 2 év elteltével is azonosították. Ez a mesterséges mRNS egy adott rövidségű szakasznál tovább nem bomlik le, és ezek a mikro-RNS-ek epigenetikai hatásokkal bírnak, azaz a genetikai megvalósulásunkat befolyásolhatják. Nem tudjuk tehát, hogy mi történik velük. És erre nem lehet rájönni hat hónap alatt... Nézhetjük a vírusvektor-technológiát, és az itt alkalmazott adenovírusokat is: mindegyikkel nagy gondok vannak. Tudjuk, hogy a legeslegrosszabb genetikai részt kezdtük el másoltatni a saját sejtjeinkkel, a tüskefehérjét, ami vírusfertőzés nélkül is problémát okoz. Számtalanszor kimutatták, hogy milyen véralvadási problémákat vált ki a különböző kisvénákban a tüdőben, ezért okozhat komoly tüdőkárosodást. 

Tehát továbbra sem javasolja egyik típusú oltás felvételét sem. A jelenlegi gyenge omikron ellen már fölösleges is beadatni?
Gődény György: Engem előbb lőnek fejbe, minthogy beoltassam magam ezekkel a vackokkal! Az áldozatok halálakor őszintén fel kellene tárni: halála krónikus betegsége, a vírus vagy az ellátatlanság számlájára írható-e. Alapvető kérdésekkel nem nézünk szembe. Ha mi magyarok a magyaroknak szeretnénk jót, akkor meg kellene nézni, hogy itt valójában mi történt. Okuljunk belőle, és változtassunk. Rengeteg új terápiás protokolljavaslat érkezett Kásler miniszter úrhoz korábban – a barátaim is adtak be ilyeneket –, nagyon-nagyon lassan mentek át, mire alkalmazták őket. Vakcinát fejleszteni erre teljesen fölösleges, mert a lakosság túlnyomó része élete során valószínűleg találkozott már valamelyik koronavírussal – tudomásán kívül. Tesztekkel tartottunk fel egy látszólagos járványt, amelyek szintén alkalmatlanok koronavírusos megbetegedés diagnosztizálására. Hiszen ha akarnánk, rengeteg vírust ki tudnánk mutatni, ami az emberekben él, szaporodik folyamatosan, és semmi problémát nem okoz. Így vagyunk a koronával is: kimutatunk valamit, ami adott esetben semmilyen tünettel sem járt, de karanténba kellett vonulni miatta. Nem néztünk T-sejtes keresztreaktivitást sem, ami azt jelenti, hogy vannak olyan immunsejtjeink, amelyek sokkal hosszabb távon emlékeznek egy vírussal való találkozásra. A németek vizsgálták ezt 2020-ban, és náluk kiderült, hogy a lakosság több mint 80 százaléka már mutat ilyen keresztreaktivitást. Azzal, hogy 2020-ban felszabadítottunk 36 ezer kórházi ágyat a koronavírusos betegek fogadására, olyat tettünk az egészségügyben, amit még soha. Magyarországon egyébként is betegségügy van, ebből pedig egy még nagyobb betegségügyet csináltunk. Hallottuk többször is, hogy akit egyszer is pozitívra teszteltünk koronavírussal, majd meghalt motorbalesetben, az koronavírus áldozatként lett lekönyvelve. Ezt így nem lehet! Kicsiny nép vagyunk, fogjunk össze, és legalább a saját lakosságunk egészségéért tegyünk valamit! 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye az utolsók között található a megyék átoltottsági listáján. Mit gondol, Önnek lehetett ebben szerepe?
Gődény György: Nem hiszem, hogy ilyen nagy befolyásom lenne – ha így lenne, már rég eltettek volna láb alól. Annak idején rengeteg kérdés felmerült. Először azt gondolták, hogy a tanulatlanok nem oltatnak, majd az életkorhoz kapcsolták. Bár a magam részéről leszögeztem, hogy én nem venném fel semmi pénzért az oltást, de ha valaki úgy gondolja, én nem fogok agitálni ellene, nem fogok helyette dönteni, nem akarom meghatározni senki életét. Hiszem, hogy az önrendelkezési szabadságunkat vissza kell állítani, hogy mindenki egyénileg döntse el, testi integritására mekkora ráhatást enged. Nálunk sajnos úgy jelenik meg a liberális gondolkodás, hogy addig szabadon azt gondolsz, amit akarsz, amíg úgy gondolkozol, mint a hatalmon lévők. De amint másképp, akkor problémák vannak veled, antiszociális vagy, nem illeszkedsz be a társadalomba. 

Véget ér egyszer a járványhelyzet?
Gődény György: Nálunk épp a vidám barakk van, amire számítottunk is, hiszen most a kormány kiállhat, hogy legyőztük a vírust, mindenki örül az ellenzéken át a kormányig, miközben mindkét oldal a súlyos szigorítások mellett volt annak idején. Úgy fogalmaznék, megy egy színdarab, legördült a függöny, az első felvonásnak vége lett, előkerült egy vetítővászon, amin éppen háborús jeleneteket vetítenek, de közben hátul rendezik a színpadot, új díszleteket helyeznek el, majd egyszer valamikor pedig felgördül a függöny. A németek már előrevetítik, hogy nyáron új hullám lesz, ugyanezt teszik Ausztriában és Izraelben is, hiába van túl a lakosság nagy része a sokadik oltáson. Hongkongban kötelező az oltás QR-kóddal, ami nélkül nem mehetnek hivatalba, de az üzletek nagy részébe sem. Nem lesz vége, de ha nem ez, kitalálnak egy újat. Kínában már védőfelszerelésben az utat fertőtlenítik. Vagy valami új dolog jön, vagy valami újra felütötte a fejét. Résen kell lenni, a cél az emberek totális

uralása, a teljes engedelmesség elérése. 

 

A Normális Élet Pártja az egyéni és az országos listán is ott lesz április 3-án 79 jelölttel. Egyik megszólalásában közösségként emlegette?
Gődény György: Közösségként definiálom magunkat, mert a pártoknak semmilyen értelmét nem látom, a pártrendszert felül kellene vizsgálni. A magyar parlament most így működik: hiába vannak képviselők egy adott területről, nem képviselhetik annak személyre szabott érdekeit, ha az adott párt vagy csoportosulás másképp dönt. Mindenki pártkatona, a ramocsaházai képviselő sem térhet el a pártvonaltól. Úgy gondolom, nem is lenne szabad listás jelölteknek lenniük, csak egyéni választókerületeknek. Sőt, egy barátom szerint az ajánlásokat is ügyfélkapun kellene megtenni, és ott kellene szavazni is, mert akkor egyértelmű, hogy ki hogy szavazott. A szavazatokat félévente vissza is lehessen vonni. Ha például egy adott képviselőre a szavazók 60 százaléka újonnan nemmel szavaz, akkor meggondolandó, hogy miért is van ott. Közösségben gondolkodunk, egyszerű hétköznapi emberek vagyunk a társadalom különböző szegmenseiből: van köztünk pék, villanyszerelő, pedagógus, séf. Egyszerű a programunk: mindenki arról a területről beszél, ahol ő élt az elmúlt 10-20 évben, és ott helyben javasol megoldásokat. Nem GDP-alapú programjaink vannak.

Előző pártját kamupártnak nevezték. Célja, hogy ezzel az új csoportosulással lekerüljön ez a címke?
Gődény György: Ilyenkor megkérdezem, mit jelent az, hogy kamupárt. Ez körülbelül nyolc éve került be a köztudatba. Úgy szoktam fogalmazni, hogy azok a kamupártok, akik jelen pillanatban az ellenzék sorait teszik ki. Tizenkét éve ott csücsülnek a Parlamentben, semmi épeszű dolgot nem csináltak azon kívül, hogy krumplit vittek a miniszterelnöknek vagy táblákat raktak ki arról, hogy ki hogy lop a kormányban. Egyetlen konstruktív ötletük sem volt. Számomra ezek a kamupártok. 2018-ban a Közös Nevező színeiben valóban azt hittem, hogy Magyarországon meg lehet találni a közös nevezőt, amit később az ellenzék is szívesen használt szlogenként. Annak idején felvettük a kampánytámogatást, a párt pedig elköltötte arra, amire adták. Utána számon kérik, hogy miért nem értél el 1 százalékot ebben a közegben. Ha megnézi a politikai műsorokat, rengeteg politikust megszólaltatnak, viszont engem soha senki nem hív. Nem is mernek hívni, mert veszélyesek vagyunk. Ha rólunk tudna az átlag magyar ember, akkor nagyon nagy gondok lennének. Az ellenzék sokkal jobban befürödne, mint ahogy azt gondolják. Ezért teljesen elhanyagolnak minket, legfeljebb egyszer öt percre mehetünk az M1-be, négy percre a nyíregyházi tévébe. 

Milyen szakaszban tart a Közös Nevező kampánytámogatásként felvett 150 millió forint visszafizetési kötelezettsége?
Gődény György: Ez egy stigma, mert egyáltalán hogy mertük felvenni, és miért akartunk ebbe a zárt klikkbe bekerülni. Ebbe nem lehet bekerülni! Itt, ha ezt a grundot elfoglaltuk, ide nem jöhet új fiú, mert kint megverjük a bejáratnál. A párt elköltötte, amire kapta, nem tudta visszafizetni, most pedig tőlem követelik vissza. Én nem vettem fel pénzt, nem dolgoztam pénzzel. Pereskedem az Államkincstárral, mert ha megnézzük a jogi alapokat, akkor a Polgári Törvénykönyv szerint a jogi személy tartozásáért nem felel sem az alapítója, sem a tagja. Hacsak nem valami bűncselekmény okán lett tartozása, de ez nem áll fenn. Tehát tőlem mint magánszemélytől nem kapható vissza. Ez egyébként el fog húzódni odáig, hogy alkotmánybírósági állásfoglalást fogunk kérni, mert úgy értékeltük, hogy a Ptk. magasabb rendű jogszabály, mint a választási törvény.

Viszont a Normális Élet Pártja nem vett fel kampánytámogatást.
Gődény György: A jelölttársakkal úgy döntöttünk, lemondunk róla. Ehelyett indítottunk egy úgynevezett 100 forintos kampányt, az ebből befolyó összeget fordítottuk hirdetésekre. Ezért nincsenek óriásplakátok, de egyébként mi akkor sem kapnánk helyet, ha tízszeres árat fizetnénk érte. Az utcán szólítunk meg embereket, szórólapozunk, nyomtattunk néhány plakátot, egy-két fricskázó matricát, valamint különböző tartalmakat gyártunk a neten. Más eszközünk nincs; ki vagyunk szorítva ebből a folyamatból.

Úgy érzi, el akarják lehetetleníteni?
Gődény György: Ehhez csak egy gondolat: a minap az Index közzétette a hat listát állító pártot a listavezető képviselő fényképével, viszont a hatodik párt listavezetőjeként egy másik képviselő képét sikerült bevágni. Ennek cseréje két hétbe került… Az ilyen apró történések jelzésértékűek. A baloldali pártok egymást váltják az ATV műsoraiban, viszont engem véletlenül sem hívtak be eddig.

Milyen választási eredménnyel lenne elégedett?
Gődény György: A parlamenti bejutással. Sportolóhoz mérten nekünk valóban van egy célunk: szeretnénk tenni, ötletekkel segíteni bármelyik kormányzó felet. Azt látom, hogy általában meg sem hallgatjuk a másik véleményét, mert az csakis rossz lehet. Szorgalmazom, hogy fogadjuk be a külső ötleteket; mi odaadjuk a sajátunkat, ha valaki használja, örülünk neki. 

Felmerül a kérdés: a kötelező oltásellenesség, a korlátozás nélküli élet elég lehet a bejutáshoz?
Gődény György: Van programunk, a honlapunkon 12 pontba szedve is megtalálható, rövidebb áttekinthető verzióban és 30 oldalasban is. Az egészségügy esetén azzal kezdenénk, hogy számoljuk fel a betegségügyet. Az egészséges életre való nevelés nem ott kezdődik, hogy vegyük el a menzán a gyerekek elől a sót. Úgy gondolom, a mostani felnőtt generáció még mindig nagyon tudatlan az egészség megőrzése terén. Korábban is voltak jó kezdeményezések, például a D-vitamin térítésmentes biztosítása a lakosság számára: kimutatták, hogy mennyibe kerül és mennyit spórolnánk vele hosszú távon. Nagyon jó dolgokat lehetne megvalósítani. Megtanítani az ifjúságot arra, hogy a mozgás fontos, de nem egy tanterv szerint rájuk erőltetve, testalkattól függetlenül, hanem meg kell velük szerettetni például játékokon keresztül. Alappilléreink az oktatásügy, az egészségügy és a kultúra, a többi ezekből fog kinőni. Hosszú távon ingyenessé tennénk a tömegközlekedést. Le is tudjuk vezetni, hogy ez miért érné meg. Ideje lenne végre, hogy összefogjunk, és rájöjjünk, hogy miért vagyunk a Kárpát-medencében. A közös pontokra, nem a másságokra kellene fókuszálni. Akinek értelmes gondolatai vannak és együtt szeretne dolgozni velünk, azokkal mi együtt tudunk majd működni. De aki már most utál minket és zsigerből elutasít, azzal nagyon nehéz lesz. A kormánytagok feladatát nagyon komoly és felelősségteljes munkának látom, amit nehéz jól csinálni. Hozzáértő apparátus szükséges, megfelelő szakértők – ezeket az embereket kellene megtalálni és integrálni. Én még hiszek ebben, idealista ember vagyok. Azért vagyunk mindannyian ezen a Földön, hogy egy kicsit jobbá tegyük.

Ha jól alakulnak a dolgai, a választások után mennyiben változik meg az élete?
Gődény György: Egy dolgot szeretnék megígérni: soha az életben nem leszek politikus. A politikus sajnos ma már inkább szitokszó, a legtöbb embert ettől a hideg rázza. Hiszen a legtöbb politikus mit csinál? Tudjuk, az az öltönyös, sokat beszélő, nagyfejű, aki beül a Parlamentbe, nem csinál semmit, de egyébként baromira meg van fizetve, és főleg amikor fizetésemelés van, mint mindenki, felteszi a kezét. Soha nem látjuk, nem jönnek közénk, nem kérdezik meg, hogy Nyíregyházán mit kellene csinálni. Tehát én biztosan nem leszek politikus sosem. Én ez a srác maradok a szomszéd utcából, aki tudja, hogy kell bérből, fizetésből megélni, hogy lehet négy gyermeket felnevelni, hogy nevelik a gyermekeim az unokáimat. Azt tudom, hogy miként működik az az ország, ami ilyen dolgozó emberekből épül fel, miközben a politikusok elköltik azt az adót, amit mi befizetünk. 

Krajnik Ildikó

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés