Hirdetés
Hirdetés

Harmónia, szeretettér, közösség: megújul a leveleki Molnár-kastély

Szabolcsihír | 2024. 05. 27. | 12:16:10
Több száz rászoruló családnak nyújt majd segítséget.
Harmónia, szeretettér, közösség: megújul a leveleki Molnár-kastély
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Levelek Nagyközség jövőjét örömteli módon meghatározó gazdasági és turisztikai projekt veszi kezdetét. Az egykori Molnár-Kastély felújításának „TOP_PLUSZ-1.1.3-21-SB1-2022-00025 számú Helyi és térségi turizmusfejlesztés Leveleken” című projektnyitójával megkezdődik az a beruházás, amelynek köszönhetően egy 18. századi emblematikus épület menekül és marad meg az utókor számára.

A 311 696 813 forintos pályázati forrásnak köszönhetően a Molnár-kastélyban fog működni az a családbarát központ, amelynek köszönhetően a kastély jóval több lesz, mint egy szépen felújított műemlék épület.

Többfunkciós intézményként a térségi turizmus fejlesztésén túl a központ több száz rászoruló családnak nyújt majd segítséget. Az épületben kialakított fejlesztő termek, az interaktív játszóház és előadóterem biztosítja azt a hátteret, amelynek során azok a gyerekek, akik kommunikációs és értelmi képességeik területén akadályokkal küzdenek, kilépve a hagyományos iskolai keretekből családjuk és a pedagógusok segítségével még inkább fejleszthetők lesznek.

A projekt elsődleges célkitűzése egy olyan HARMÓNIA, SZERETETTÉR ÉS KÖZÖSSÉG megvalósítása, amely jól példázza az ember és a természet relációját a fenntartható fejlődésünk érdekében. Ennek érdekében a kastélykertben többek között olyan öko-játszóház (moduláris) kerül kialakításra, amely a természetes és megújuló energia körforgását és hasznosítását magyarázza meg. Szélkerékkel elmagyarázhatjuk, szemléltethetjük számukra, hogyan képesek ezek a szélkerekek pusztán a szél természeti erejéből házaknak, sőt akár egész falvaknak, településeknek újra és újra megújulóan áramellátást biztosítani.

Az öko-házikó tetején egy játék napelem kerül, melynek működő (áram termelő) funkciója természetesen nincsen, de remekül szemléltethető vele a gyerekek számára, hogy milyen mechanizmus szerint működik és miért érdemes a házak tetejére szerelni. Valóban beültethető, kertecskékre alkalmas területeket alakítanak ki. A gyerekek létrehozhatják első kis veteményesüket, fűszerkertjüket de akár virágokat is ültethetnek. Az előbbiek nekünk, emberek számára is ehető finomságokat teremnek, míg a virágok akár a veszélyeztetett méheknek jelenthetnek mentőövet. A fenntarthatóság szemléltetése érdekében a kertészkedéshez szükséges csapadékot az esővízládikákba gyűjtjük, melyből az összegyűlt esővizet a virágok öntözéséhez használhatják, így nem kell a lakásból, a csapból ivóvizet pazarolniuk a növények öntözéséhez. Az ökológiai folyamatok megértését nemcsak a méhlegelők, hanem a madáretetők is szemléltetik. A kertben elhelyezett etetőkbe a gyerekek a kis madaraknak tehetnek eleséget. Így megtanulhatják, hogy miért fontos az élőhelyük közelében, védett helyen, terasztetők alatt vagy a kerti fák lombjai közt fészkelő kis madaraknak eleséget nyújtani. A gyermekek kis madáretetőit újra és újra felkereső kismadarak közelebb hozzák a gyerekekhez ezeket a kis élőlényeket, jobban lehetőségük nyílik rá, hogy megfigyeljék, megkedveljék és egy életen át védelmezzék őket.

A projekt befejezési határideje: 2025. szeptember 1.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés