Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Három hónap alatt 135 lakástűz volt Szabolcsban

katasztrófavédelem | 2024. 04. 09. | 16:27:21
Egyik épületben sem volt füstérzékelő.
 Három hónap alatt 135 lakástűz volt Szabolcsban
A tüzekben három ember elhunyt (Fotó: katasztrófavédelem)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az év első három hónapjában keletkezett 135 lakástűz eloltásához közel 100 órára és 222 tűzoltójárműre volt szüksége a tűzoltóegységeknek. Összesen 1181 négyzetméternyi épített terület égett le Szabolcs-Szatmár-Beregben, a tüzekben 3 ember vesztette az életét, 8-an pedig megsérültek – tudatta április 9-én a katasztrófavédelem.

A 135 tűzzel érintett épület egyikében sem volt füstérzékelő, holott ezek az eszközök a tűz keletkezésekor azonnal jeleznek, és még van idő cselekedni.

A lakástüzek megelőzése érdekében tanácsos a konyhába, hálószobába és a nappaliba füstérzékelőt szerelni a mennyezetre. Olyan füstérzékelők is beszerezhetőek, amelyek füst esetén nemcsak hangosan sípolnak, hanem jelzést is küldenek az okostelefonra. Ez praktikus megoldás lehet idős, egyedül élő hozzátartozóink védelmére. A legtöbb tűz a kéményből indult, ez az összes eset több mint 31 százaléka. De 17 alkalommal a konyhában, továbbá gyakran a hálószobában, valamint a nappaliban csaptak fel a lángok. A tűz legtöbbször elektromos problémára, a fűtés hibáira, nyílt láng használatára, valamint főzésre vagy dohányzásra vezethető vissza.

A leghosszabb beavatkozás január 23-án este volt Nyíregyháza belvárosában. A Rákóczi utcában, egy társasházi lakásban egy ember életét vesztette. A konyhai tűz oltása az utómunkálatokkal együtt öt órát vett igénybe. A katasztrófavédelem 8 esetben indított tűzvizsgálati eljárást a tűz pontos keletkezési helyének, idejének és okának feltárása érdekében.

Az első negyedévben szén-monoxid miatt 21 alkalommal riasztották a vármegyei tűzoltókat. 8 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést. Akkor keletkezik szén-monoxid, ha zárt térben nyílt láng ég, és nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Az ilyen helyiségekben állandó és automatikus szellőzésre van szükség, az ablakokba légbevezetőt kell szerelni, nem elegendő időnként szellőztetni.

Hirdetés
Hirdetés