Hirdetés
Hirdetés

Hasznos tippek a madarak etetéséhez

Szabolcsihír | 2024. 10. 25. | 07:47:57
XXX
Hasznos tippek a madarak etetéséhez
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tollas kis barátaink ősszel és télen előszeretettel keresnek maguknak búvóhelyet a városokban, ahol néhány fokkal melegebb a hőmérséklet. A betondzsungelben azonban nehezebben találnak maguknak táplálékot, így az emberek segítségére szorulnak.

A madaraknak évszakonként más és más ételekre van szükségük. Cikkünkben körüljárjuk, hogy hogyan segíthetjük a túlélésüket az évszaknak megfelelő csemegék kihelyezésével.

Miben kínáljuk fel az ételt és italt a madarak számára?

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen edényben szórjuk ki a madáreleséget és a vizet az égi vándorok számára. Ha egy újságpapírt, egy papírtálcát vagy egy műanyag edényt helyezünk ki, azt könnyen elfújhatja a legkisebb fuvallat is, ráadásul utóbbival még a környezetet is szennyezzük.

A Kert és Otthonbolt öntöttvas madáretetői ezzel szemben stabilak, nem tudja őket felkapni még egy komolyabb szél sem. Gondoljunk arra is, hogy a madarak nemcsak enni és inni, de fürdeni is szeretnek, így egy fürdetőtál kihelyezése kedves gesztus a számukra.

Mit adjunk a csicsergőknek ősszel?

Ősz elején még könnyebben találnak maguknak különféle magvakat az égi vándorok, ám ahogy közeleg a tél, úgy lesz nehezebb dolguk. Jó gyakorlat, ha már szeptembertől elkezdjük rászoktatni őket, hogy az általunk kihelyezett madáretetőben mindig találnak néhány ínyenc falatot.

Ha odaszoknak, akkor rendszeresen helyezzünk ki számukra némi csemegét, így biztosan állandó vendégeink lesznek. Különösen fontos, hogy ha van egy odújuk a környéken, akkor soha ne mulasszuk el a madáreleség felszolgálását. A tél közeledtével magas kalóriatartalmú ételeket fogyasztanak szívesen, például mogyorót, mogyoróvajat vagy szárított gyümölcsöket.

Mire van szükségük télen?

Egyetlen hideg téli éjjelen a madarak testtömegük tíz százalékát is elveszthetik. Számukra ugyanis a zsír kulcsfontosságú energiaforrás a decembertől februárig tartó időszakban. Az elvesztett zsírt mindenképpen pótolniuk kell azonban a túléléshez.

Kínáljunk nekik tehát télen faggyúgolyókat, mogyoróvajat, azaz olyan étkeket, amikben sok a zsír. Léteznek olyan magkeverékek is, amelyeket kifejezetten a leghidegebb hónapokban ideális adni a madárkáknak.

Tavasszal és nyáron se feledkezzünk meg a madarakról!

Bár amikor elkezd éledni a természet, már sokkal több lehetősége van tollas barátainknak arra, hogy maguk találjanak elemózsiát, ilyenkor is fontos etetni őket. Ekkor ugyanis már a fiókák is enni szeretnének.

Növekedésükhöz rengeteg fehérje kell, ami megtalálható például a lisztkukacban. Márciusban még nehéz megtalálniuk őket a madaraknak, az olykor fagyos földből pedig nem könnyű kihúzni őket. Szárított lisztkukacot könnyen beszerezhetünk, e mellé adhatunk még magkeveréket is.

Nyáron a szárnyasok vedlését segíthetjük elő fehérjében gazdag madáreleséggel. Lisztkukac mellett adjunk nekik napraforgómagot vaj vagy akár függeszthető változatban!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés