Hirdetés
Hirdetés

Milyen hatással vannak ránk a fűszerek?

Szabolcsihír | 2024. 10. 25. | 08:01:05
XXX
Milyen hatással vannak ránk a fűszerek?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az ételek ízesítésére sokféle fűszert, konyhánként különféle jellegzetes aromákat használunk, és az egyes ételeknek is megvannak a sajátos ízei, de ezek a növények betegségek, állapotok gyógyítására is alkalmazhatók.

Egyes fűszerek hatásait már úgy is ki tudjuk használni, ha kis mennyiségben az ételekbe adagoljuk, míg mások akkor fejtik ki gyógyhatásukat, ha teaként fogyasztjuk. Az ayurvédikus konyhában külön tudománya van az ételek fűszerezésének, úgy tartják, hogy a fűszerek támogatják a test gyógyító és egészségmegőrző folyamatait. 

Lehetetlen felsorolni valamennyi ismert fűszer élettani hatásait, ezért a cikk második részében a magyar konyhának a Böllér disznótoros fűszereiben is megtalálható legjellegzetesebb ételízesítőit mutatjuk be.

Fűszerek az ablakban, a kertben

Az utóbbi években nagy divat lett cserépben vagy virágládában saját fűszernövényeket nevelni, hogy azokat frissen vagy bőséges termés esetén szárítva az ételek ízesítésére használjunk. Sok konyhaablakban és kertben illatoznak friss fűszerek.

A bazsalikom elmaradhatatlan ízesítője az olasz ételeknek, a pizzának, a szószoknak, a pestónak vagy a caprese salátának. A citromfű és a menta nagyszerűen illik különféle koktélokba, limonádéba, de teát is készíthetünk belőlük, akárcsak a kakukkfűből, ami ezenfelül számos húsétel, mártás és leves ízesítője lehet, akárcsak a többi fűszernövény. És egészségügyi problémákra, illetve azok megelőzésére is használhatók. 

Fűszerek pozitív élettani hatásai

A fűszernövények, amellett, hogy fantasztikus ízek őrzői, egyben gyógyító hatással is bírnak, teaként fogyasztva vagy aromaterápiában olajként alkalmazva. Nem csupán az íz, hanem ezen hatások miatt is kerülnek az ételekbe.

A bazsalikom antioxidáns és immunerősítő hatású, csökkenti a stresszt és a szorongást, javítja az emésztést. A citromfű gyulladáscsökkentő, javítja az emésztést és az alvást, enyhíti a feszültséget. 

A kakukkfű antibakteriális és antivirális tulajdonságokkal rendelkezik, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást. A rozmaring erős gyulladáscsökkentő hatással bír, jótékonyan hat az emésztésre és a hajnövekedésre.

A hurka, a kolbász és más húsételek fűszerei

A fűszerezés a húsételek lelke, ezen múlhat a siker, ezek adják a jellegzetes ízeket, az aromákat, az illatot és akár a színeket is, sőt kedvező hatást gyakorolnak a szervezetünkre, éppen ezért fontos, hogy minőségi fűszerekkel dolgozzunk. 

A magyaros ételekből nem maradhat ki a fokhagyma, amely íze mellett gyulladáscsökkentő hatással is bír, erősíti az immunrendszert, csökkenti a vérnyomást, segíti az emésztést. Az édes paprika adja az étkek jellegzetes színét, továbbá segíti az emésztést.

A kömény pozitív hatással van a szívre, az érrendszerre és az emésztésre, görcsoldó, szélhajtó hatású. A só elengedhetetlen a szervezet vízháztartásának szabályozásához, segíti a tápanyagok felszívódását, számos ásványi anyagot tartalmaz. A bors magas C-vitamin-tartalma, antioxidáns és baktériumölő hatása miatt tartósításra is alkalmas, illetve segíti a szervezetet a fertőzésekkel szemben.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés