Hirdetés
Hirdetés

A komáromi akkumulátorgyárban hidrogén-cianid szivárgott

Cívishír/MTI | 2024. 04. 02. | 08:10:06
Nyolc embert kórházba vittek; feljelentést tesz az LMP.
A komáromi akkumulátorgyárban hidrogén-cianid szivárgott
A komáromi gyár (Fotó: SK Batteries)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyolc ember kórházba került március 31-én késő este, miután több dolgozó fejfájásra és szúrós szagra panaszkodott a komáromi akkumulátorgyárban. A helyszínre a mentők mellett katasztrófavédelem szakemberei is érkeztek, akik méréseket végeztek az üzemben. Szerintük hidrogén-cianid és nitrogén-dioxid került a levegőbe, de a veszélyes anyagok szintje határértéken belül maradt.

Az üggyel kapcsolatban az LMP feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen. Közleményükben azt írták: egy helyi televízió tudósítása szerint március 31-én este több sérültet kórházba vittek a komáromi SK Batteries akkumulátorgyárból, mert a gyártás során hidrogén-cianid kerülhetett a levegőbe. Hangsúlyozták: ez nem az első alkalom, hogy ebben a gyárban baleset történik, és egyre gyakoribbak az akkumulátorgyártó és -feldolgozó üzemek körül az ilyen esetek, ezért is elhibázott az a kormányzati törekvés, hogy Magyarországon még több, veszélyes anyagokkal dolgozó gyár épüljön.

A közlemény szerint az LMP – Magyarország Zöld Pártja írásbeli kérdéssel fordul a kormányhoz, hogy kiderüljön, mi is történt valójában.

Feljelentést tesznek továbbá ismeretlen tettes ellen, hogy kiderüljön, kinek a mulasztása miatt történt ismét baleset a komáromi akkumulátorgyárban. Az LMP már korábban benyújtott határozati javaslatokat az akkumulátorgyárak monitoringadatainak kötelező közzétételéről, illetve a szigorúbb büntetési módok bevezetéséről, amelyek elfogadásával akár a vasárnapi baleset is megelőzhető vagy szankcionálható lett volna, "azonban ezeket a Fidesz lesöpörte az asztalról" – írták.

Határozati javaslataikat a mostani ülésszakban is benyújtják – közölte az ellenzéki párt, kiemelve, hogy a sérülteknek mihamarabbi felépülést kívánnak.

Hirdetés
Hirdetés