Hirdetés
Hirdetés

Káposztás paszulyt és „gólyafost” is ehet Nyíregyházán

szabolcsihir.hu | 2024. 09. 02. | 14:48:05
Gasztrofesztivált rendeznek a a Sóstói Múzeumfaluban.
Káposztás paszulyt és „gólyafost” is ehet Nyíregyházán
Ízelítő a Kárpátalja Táncegyüttes műsorából (Fotó: Szabolcsihír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Legyen nálunk tisztes vendég, a kamránkban van éppen elég – akár ez is lehetne a mottója annak a nyíregyházi gasztrofesztiválnak, amelyet szeptember 8-án rendeznek a Sóstói Múzeumfaluban. Töltött káposzta, káposztás paszuly, borscs, Mancika néni meggyes-málés pogácsája és még gólyafos (sic!) is szerepel azon az étlapon, amelyen több főzőcsapat finomságai szerepelnek majd.

A régi Magyarország ízei elnevezésű programnak – melynek elődje volt a Kóstoljuk meg Magyarországot! - azonban közel húsz év után ebben a formában vége is lesz. A szervezők úgy látják, itt az ideje a megújulásnak, de azért idén még beleadnak mindent, hogy a közönség jóllakjon.

A rendezvényt beharangozó, szeptember 2-i sajtótájékoztatón Ulrich Attila alpolgármester arról beszélt, mennyire fontos a mai világban az értékmegőrzés, értékteremtés - amit a múzeumfalu képvisel. A rendezvény egyébként méltán volt népszerű, s várhatóan ez az utolsó is az lesz, hiszen a jó idő garantált, ami egy szabadtéri program esetében fontos feltétel.

Baloghné Szűcs Zsuzsanna területi múzeumigazgató elmondta: az idei rendezvény vendége Kárpátalja. A Múzeumfalu Kárpátaljával való kapcsolata nem túl régi, de remélik, tartós lesz: a Nyíregyházára érkezők friss szemlélettel, Kárpátalja szeretetével ajándékozzák meg a közönséget.

Kácsor Ignác Gabriella a szeptember 8-án, vasárnap délelőtt 10-kor kezdődő programból kiemelte: a Kárpátalja Táncegyüttesből 4 pár érkezik – a tájékoztatón a műsorból adott ízelítőt Fogas Veronika és Fogas Domokos -, hogy táncukkal megismertessék a közönséget, de aki a térség gasztronómiájáról szeretne többet megtudni, meghallgathatja Kész Margit és Kész Barnabás előadását.

Lesznek ruszin ételek, borscsot főz a nyíregyházi ukrán nemzetiségi önkormányzat, és persze a vendéglátásban jeleskednek a tirpákok is. Készül slambuc, lapcsánka, babgulyás, sok krumplis és káposztás étel, köztük töltött káposzta, a desszertek között megemlítették Mancika néni meggyes málés pogácsáját, de a gólyafost is, ami neve alapján nem túl bizalomgerjesztő, de aki kóstolta, azt mondja, annál finomabb, egy sötét színű, kakaós sütemény.

A zsűri délután háromkor hirdet eredményt, akkor derül ki, melyik étel volt a legfinomabb. Azt még nem tudni, hány főzőcsapat érkezik, a remények szerint minél több.

A szokott módon, kóstolójeggyel lehet megízlelni a finomságokat, aki pedig elvitelre is szeretne valamelyik étekből, hozhat magával dobozokat.

A zenés programok mellett bemutatkoznak a megye megyénk népművészei, akiktől fortélyokat is elleshetünk akár.

Cservenyák Katalin

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés