Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kényszermunka: hajléktalanokat dolgoztatott a szabolcsi gazda

Cívishír | 2024. 05. 21. | 08:20:18
Évekre fegyházba zárnák.
Kényszermunka: hajléktalanokat dolgoztatott a szabolcsi gazda
Itt éltek a hajléktalanok (Fotó: Ügyészség)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség vádat emelt azzal a férfivel szemben, aki kiszolgáltatott helyzetű hajléktalan személyeket bírt rá arra, hogy neki éveken keresztül ingyen dolgozzanak. A 40-es évei végén járó férfi több ingatlannal is rendelkezik két nyírségi kistelepülésen. Lovakat, szarvasmarhát, sertést, illetve szárnyasokat tart, valamint fát vág és értékesít, mely tevékenységekhez munkaerőre volt szüksége.

2019 szeptemberében Budapesten ismerte meg a hajléktalanként élő férfit, akit rávett arra, hogy költözzön hozzá.

A férfit a vádlott az egyik ingatlanán helyezte el, ahol rajta kívül még négyen laktak. A lakásba a víz nem volt bekötve, lavórból lehetett mosakodni, a vécé pedig az udvaron volt. Feladata a jószágok gondozása és favágás volt, azonban a munkájáért fizetést nem kapott. A sértett két alkalommal is megpróbált elmenekülni a vádlottól, azonban őt a fogvatartója mindkét alkalommal visszavitte, és a szökés miatt bántalmazta, míg végül 2022 februárjában sikerül elszöknie. A vádlott 2020 őszén megtudta, hogy Debrecenben is él egy hajléktalan férfi, aki hajlandó munkát vállalni. Felkereste őt, és az egyik ingatlanán szállásolta el. Pár hét múlva rávette arra, hogy egy közeli baromfifeldolgozó üzemben helyezkedjen el, és a fizetését az ellátásáért és a lakhatásért cserébe teljes egészben adja át neki. A sértett 19 hónapon át dolgozott a vádlottnak az üzemben, amikor egy barátja segítségével sikerült megszöknie. A vádlott harmadik áldozata egy újabb hajléktalan férfi volt, aki szállásért és ellátásért cserébe szintén a vádlotthoz költözött, és fizetség nélkül gondozta az állatokat.

A főügyészég a kiszolgáltatott helyzetben lévő személyeket kihasználó férfit emberkereskedelem és kényszermunka minősített esetével vádolja, vele szemben több év végrehajtandó fegyházbüntetés kiszabására tett indítványt vádiratában.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés