Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Két éve tart az orosz-ukrán háború – közleményt adtak ki az uniós vezetők

MTI/Cívishír | 2024. 02. 24. | 09:45:49
Ukrajna jövője az Európai Unióban van – hangsúlyozták.
Két éve tart az orosz-ukrán háború – közleményt adtak ki az uniós vezetők
Folyamatosak a harcok (Fotó: Illusztráció/pixabay)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Továbbra is egységesek maradunk, és hűek leszünk ígéretünkhöz, hogy támogatjuk Ukrajnát, ameddig csak szükséges, mindezt tesszük az ukrán népért, az európai békéért és biztonságért, valamint a szabályokon alapuló nemzetközi rend érvényesüléséért – írta február 23-án közzétett közös sajtóközleményében Charles Michel, az Európai Tanács, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság, és Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke.

Az ukrajnai háború kitörésének második évfordulója alkalmából az uniós vezetők aláhúzták: "ez a tragikus évforduló Oroszország Ukrajnával szembeni, a nemzetközi jogot és az ENSZ Alapokmányát nyilvánvalóan sértő, teljes körű agressziós háborújának évfordulója. Két év erőszak, brutalitás, terror és pusztítás. Soha nem fogjuk elfelejteni a támadás kezdete okozta megrázkódtatást, a borogyankai, bucsai, mariupoli események borzalmait."

A vezetők hangsúlyozták: a folyamatos atrocitások és szenvedések ellenére Ukrajna szilárdan ellenáll, a hősies ukrán nép bátorsággal és elszántsággal védi hazáját, és harcol szabadságáért, a közös európai értékekért. "Oroszország és vezetése kizárólagos felelősséggel tartozik ezért a háborúért és annak globális következményeiért, valamint az elkövetett súlyos bűncselekményekért. Továbbra is eltökéltek vagyunk abban, hogy felelősségre vonjuk őket, többek között az agresszió bűntettéért is" – olvasható a közleményben.

A vezetők felhívták a figyelmet, hogy Ukrajna jövője az Európai Unióban van.

A 2024-2027 közötti időszakra szóló, 50 milliárd eurós pénzügyi támogatási csomag segíteni fogja Ukrajnát abban, hogy újjáépítse gazdaságát és társadalmát, modernizálja intézményeit, valamint megszilárdítsa a demokráciát és a jogállamiságot – hangsúlyozták. Közleményükben megerősítették, hogy az EU továbbra is foglalkozik Ukrajna sürgető katonai és védelmi szükségleteivel. "Uniós szinten példátlan intézkedéseket hoztunk az európai védelmi ipari termelés felfuttatása érdekében. A jövőbeni biztonsági kötelezettségvállalásokon is dolgozunk, amelyek segítenek Ukrajnának az önvédelemben, ellenállni a destabilizációs törekvéseknek és elrettenteni az agresszív cselekményeket – hangoztatták. Az EU készen áll arra, hogy fokozza az Oroszországra gyakorolt nyomást, az orosz háborús kapacitások gyengítése érdekében - hangoztatták az uniós vezetők. Hozzátették: az EU lépéseket tesz annak érdekében is, hogy a zárolt orosz vagyonból származó rendkívüli bevételeket Ukrajna támogatására fordítsák. Az uniós vezetők hangsúlyoztak: támogatják az igazságos, tartós, és a nemzetközi jog elvein alapuló ukrajnai békeformulát, valamint egy globális békecsúcsra irányuló valamennyi erőfeszítést.

2022. február 24-én, a hajnali órákban a háború légicsapásokkal és orosz csapatok északról Fehéroroszország irányába történő mozgásával kezdődött. Ukrajna területén számos rakéta csapódott a földbe, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig tudatta: a speciális hadművelet célja Ukrajna katonai szervezetének és hadiiparának leszerelése, valamint területi átszervezése.
Azóta több tízezer ember életét vesztette, többmillió ember pedig elhagyta otthonát. Az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezete tudatta, jelenleg csaknem 15 millió ukránnak van szüksége valamilyen humanitárius segítségre hazájában. Emellett 6,5 millióan továbbra is külföldön, további 3,7 millióan pedig hazájukban, belső menekültként kénytelenek élni. Jelenlegi becslések szerint Ukrajna területének mintegy 20 százaléka az orosz hadsereg kezében van. A nyugati, elsősorban az USA pénzügyi és katonai segítségének köszönhetően sikerült az ukrán haderőnek megerősödnie, de bő egy éve egyik fél sem ért el nagyobb előrelépést a fronton.