Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kétnapos sztrájkra készülnek a Volánbusz munkavállalói

MTI | 2023. 11. 26. | 09:29:10
A Volánbusz Zrt. azonban indokolatlannak tartja a szakszervezet által meghirdetett munkabeszüntetést.
Kétnapos sztrájkra készülnek a Volánbusz munkavállalói
A munkabeszüntetés a teljes állományt érinti (Fotó: Archív, MTI/Krizsán Csaba)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sztrájkot jelentett be a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) december 10-11-re a 2024-re szóló bértárgyalások felgyorsítása érdekében, a Volánbusz Zrt. azonban indokolatlannak tartja a tervezett kétnapos munkabeszüntetést.

A SZAKSZ a november 24-i egyeztető tárgyaláson jelentette be, hogy kétnapos, az egész munkavállalói állományt érintő munkabeszüntetést szervez annak érdekében, hogy a Volánbusznál felgyorsuljanak a 2024-re szóló bértárgyalások - közölte a szakszervezet a honlapján. A sztrájkot azért helyezték kilátásba, mert a Volánbusz a SZAKSZ 25 százalékos bérfejlesztési igényére, a tulajdonos felhatalmazásának hiányában pénteken nem tudott a munkavállalói oldalnak ajánlatot tenni. Ugyanakkor a Volánbusz és a MÁV Zrt. képviseletét ellátó felső vezetők ígéretet tettek, mindent elkövetnek azért, hogy 2024. január 20-ig megállapodjanak, és a bérfejlesztés végrehajtása 2024. január 1. napjával megtörténjen – közölte a szakszervezet.

A Volánbusz Zrt. az MTI-nek küldött közleményében kiemelte, hogy a társaságnak felelős munkáltatóként szándékában és érdekében áll megállapodást kötni a jövő évi bérfejlesztésről.

A SZAKSZ azt is közölte, hogy míg az autóbuszvezetők mindkét napon részt vesznek a sztrájkban, addig a karbantartó munkások december 11-én szüntethetik be a munkát, az első műszak 8-11 óra, a második műszak 14-17 óra között. A szellemi munkakörben dolgozók ugyanezen a napon 8-12 óra között csatlakozhatnak a sztrájkfelhívásához.

Azzal, hogy a Volánbusz a sztrájk előtti egyeztető tárgyaláson kinyilatkozott azon az állásponton van, hogy jelenleg Kollektív Szerződés hatálya alatt vannak a felek, és a Sztrájktörvény 3. § (1) bekezdés d) pontja úgy rendelkezik, hogy jogellenes a sztrájk a kollektív szerződésben rögzített megállapodás megváltoztatása érdekében a kollektív szerződés hatályának ideje alatt. Ezzel véleményével arra kívánja a munkavállalók figyelmét felhívni, hogy a sztrájk jogellenes és az abban résztvevő munkavállalók törvénysértést követnek el. Mindez nem igaz és a SZAKSZ az alábbi jogerős Bírósági Határozattal cáfolja a Volánbusz állítását 

– írja honlapján a szakszervezet.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés