Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kétszer is szerelme életére tört – enyhébb büntetést kapott a szabolcsi férfi

| 2024. 06. 04. | 13:43:53
Ennyi a törvényi minimum.
Kétszer is szerelme életére tört – enyhébb büntetést kapott a szabolcsi férfi
A gázszag jelezte, hogy baj van (Fotó: Illusztráció/freepik)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az első fokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék 2024 januárjában P. J. vádlottat emberölés bűntettének kísérlete miatt 9 év börtönbüntetésre és 9 év közügyektől eltiltásra ítélte. A törvényszék megállapította, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. Az ítélet ellen a vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott és a sértett kapcsolata 2021 decemberében megromlott, de pár hónappal később újra kapcsolatba kerültek, mivel a vádlott rendszeresen eljárt az asszony ingatlanára ház körüli munkákat végezni. 2022 májusában a sértett a munkahelyén dolgozott, ez idő alatt a vádlott betörte a nő lakásának ablakát és bement oda azért, hogy a gáztűzhelyhez csatlakozó flexibilis gázcsövet több helyen kilyukassza, és így a kiáramló gázzal kioltsa a sértett életét. Mikor az asszony hazaért, észlelte a lakásban a fojtó szagot, a gázt egy szeleppel elzárta, kiszellőztetett, így sérülése nem keletkezett. Másnap a vádlott a korábban betört ablakon keresztül ismét visszament a sértett lakásába, hogy az elzárt gázcsapot újból megnyissa, és így az asszony életére törjön. Amikor a sértett hazament egy munkatársával, hogy a sérült gázcsövet kicseréljék, újból észlelték a lakásban terjengő erős gázszagot és a nyitott szelepet, ezért miután megszüntették az életveszélyt, értesítették a rendőrséget.

A Debreceni Ítélőtábla június 4-én jelentősen módosította az elsőfokú bíróság által megállapított tényállást és a vádlott szabadságvesztés büntetését 5 évre, a közügyektől eltiltását pedig 6 évre enyhítette. Az elsőfokú bíróság részben megalapozott tényállást állapított meg. A másodfokú bíróság az eljárás során a bizonyítékok megvizsgálásával, azok értékelésével tudta orvosolni a hiányosságokat. Az ítélőtábla enyhítő körülményként értékelte a vádlott büntetlen előéletét, az eshetőleges szándékot azt, hogy a cselekmény nagyon távoli kísérletnek tekinthető, és hogy senki nem sérült meg.

Az ítélet jogerős.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés