Hirdetés

Kézikönyvet készítettek a biztonságos internethasználatról

| 2023. 02. 07. | 19:00:00
Jó, ha minden szülő tisztában van a veszélyekkel.
Kézikönyvet készítettek a biztonságos internethasználatról
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szülők számára készített kézikönyvet a biztonságos internethasználatról a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) egy magazin szerkesztőségével együttműködve – közölte a hatóság február 7-én az MTI-vel.

Mint írták, a kiadvány a videójátékokkal játszó, "gamer" gyermekek szüleinek szól, és egyebek mellett a korhatárajánlásokról, a képernyőidőről, a streamerekről, valamint a játék közben felmerülő rejtett költségekről ad tájékoztatást.

– A biztonságosabb internet felé az első lépést a szülő teheti meg, ha beszélget gyermekével a témáról. Megtalálni a közös hangot, feltenni az első kérdést azonban nem könnyű feladat – hangsúlyozza közleményében az NMHH, kiemelve, hogy a gyermekek támogatása érdekében a szülőknek érdemes mielőbb megismerkedniük a videójátékok kultúrájával. A hatóság ismertette a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesületével (MEME) közösen végzett 2022-es kutatása eredményét is, amely szerint

a gyerekek már óvodáskorban megismerkednek a videójátékokkal, és az online szórakozás szerepe várhatóan tovább erősödik a következő években.

A kutatást idézve kitérnek arra, hogy a gyermekek kisiskolásként, 7-9 évesen veszik kezükbe az első játékkonzolokat, ekkor még viszonylag erős szülői felügyelet mellett. – A 6-11 évesek mindennapjaiban a gyermekfilmek és vicces videók mellett egyre nagyobb mértékben jelen vannak az online játékok – lányoknál inkább öltöztetős, állatos, gondoskodásra épülők, a fiúknál pedig a Minecraft. A 10-15 évesek között a Minecraft mellett a legnépszerűbb játék a Fortnite – ismerteti a gyermekek felhasználói szokásait az NMHH.

Rögzítették: az NMHH elkötelezett a gyermekek védelme iránt, ezért a videójátékozással kapcsolatos beszélgetésekben is támogatni kívánja a szülőket. A biztonságos internet napján kiadott kézikönyv ITT olvasható.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés