Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kisvárda a magyar színházi élet fővárosa egy hétig

mti | 2024. 06. 18. | 14:03:59
Vígjátékokat, nagyoperetteket, drámákat, monodrámákat és musicalt is láthat a nagyérdemű
Kisvárda a magyar színházi élet fővárosa egy hétig
Magyarország egyik legnagyobb, évente megtartott színházi seregszemléje, a Magyar Színházak 36. Kisvárdai Fesztiválja (Fotó: kisvardaifesztival.blogspot.com/)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Magyarország egyik legnagyobb, évente megtartott színházi seregszemléje, a Magyar Színházak 36. Kisvárdai Fesztiválja (június 21-28.), a szakmai programban idén huszonhat előadás szerepel, közülük tizenhetet a versenyprogram keretében láthat a közönség - közölték a szervezők az MTI-vel.

Az érdeklődők a művészetek házában, a zsinagógában és a Refi színpadon élvezhetik a vígjátékokat, nagyoperetteket, drámákat, monodrámákat és musicalt. A versenyelőadásokat öttagú zsűri értékeli, amelynek tagjai Elek Tibor irodalomtörténész, Lőkös Ildikó dramaturg, Nagy Katica színésznő, Pataki András rendező és Tapasztó Ernő színész-rendező lesznek, akiket az előadások utáni szakmai beszélgetéseken is lehet majd kérdezni - olvasható a közleményükben.

A tizenhét versenyelőadás mellett kilenc szórakoztató darabot láthat a közönség, a szakmai zsűri által, különböző kategóriákban odaítélt díjakat pedig a fesztivál zárónapján, június 29-én adják át.

A seregszemle idei díszvendége a megalapításának 25. évfordulóját ünneplő székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház lesz. A jeles alkalomhoz kapcsolódóan Felvonásokon át az idő címmel a színház elmúlt negyedszázadáról készült dokumentumfilmet vetítik le, illetve fotókiállítást is rendeznek.

Ünnepi esemény lesz Farkas Ibolya színművész 85. születésnapja és színészi pályájának 65 éves jubileuma. A művésznő tiszteletére műsorra tűzik Tatár Rózsa Ady és Adél című monodrámáját, a marosvásárhelyi Spectrum Színház előadásában. Bemutatják Nagy B. Sándor dramaturg beszélgetőkönyvét Nemes Levente színművésszel, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház egykori igazgatójával. Az érdeklődők emellett megtekinthetik a Semmelweis című filmet is, amelyet közönségtalálkozó követ az alkotókkal.

Az aktív pihenést kedvelőknek interaktív helytörténeti sétákat kínálnak a szervezők: a résztvevők különleges perspektívából ismerhetik meg Kisvárda zsidó vonatkozású emlékeit és emlékhelyeit, valamint a fesztiválnak helyet adó város történelmi múltját.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés