Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Környezethasználati kérelmet nyújtott be a Sunwoda

Szabolcsihír | 2024. 02. 22. | 19:18:27
A világ egyik legnagyobb akkumulátorgyártója a Déli Ipari Park területén telepedik le.
 Környezethasználati kérelmet nyújtott be a Sunwoda
Az üzem vízfelhasználását 90 százalékban tisztított szennyvízből tervezik fedezni (Fotó: Sunwoda Facebook-oldala)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az elmúlt hónapok projektelőkészítési munkájának eredményeként benyújtotta nyíregyházi beruházásához kapcsolódó első környezetvédelmi engedélykérelmét a Sunwoda Hungary. Pozitív elbírálás esetén az egyes ütem épületeire vonatkozó talajelőkészítő munkálatok, vagyis a cölöpözés és a mélyalapozás várhatóan tavasszal indulhatnak meg a területen – tudatta február 22-én a cég. A kérelem kitér a gyár ivóvízfelhasználására is, amely maximális értéke a dokumentáció alapján nem fogja meghaladni a napi 630 köbmétert – ez egy nagyobb közintézmény átlagos napi felhasználásának felel meg.

Továbbá a helyi szennyvíztisztító telep 2026 második negyedévre tervezett üzembe helyezésével az ivóvízfogyasztás mértéke nagymértékben csökkenni fog a tisztított szennyvíz használatának köszönhetően.

A kínai Sunwoda cégcsoport elektromobilitási vállalataként funkcionáló Sunwoda Mobility Energy Technology Co., Ltd. (SEVB) 2023 júliusában jelentette be, hogy eddigi legmodernebb gyárát, egyben első európai üzemét Nyíregyházán, a Déli Ipari Park területén építi fel. Az SEVB magyarországi leányvállalata, a Sunwoda Hungary Kelet-Magyarország egyik legnagyobb gazdasági szereplőjeként és munkáltatójaként érkezik Nyíregyházára. A dokumentációban érintett – projekt első ütemében épülő – üzemrészekben a tervek szerint két éven belül indulhat a termelés.

A jelenlegi, mélyépítési munkálatokhoz kapcsolódó engedélykérelem a tereprendezési és cölöpözési munkálatokra vonatkozik.

A beruházó a talaj felső termőrétegének lefejtése, a terület kiegyenlítése mellett a talajrétegek stabilizálásához és az első ütem épületeinek előkészítéséhez kérte az illetékes hatóságok hozzájárulását. Fontos megjegyezni, hogy a jelenleg is zajló régészeti feltárásokhoz és a kapcsolódó egyéb előkészítő munkálatokhoz hasonlóan – az engedélykérelem pozitív elbírálása esetén – az épületek alapozási és cölöpözési munkálatainak megkezdése is a beruházó saját kockázatára zajlik, az egyéb hatósági engedélyek megszerzésével párhuzamosan.

A beruházás következő mérföldkövei a gyár környezetvédelmi dokumentációjának összeállítása és a teljes üzemre vonatkozó egységes környezethasználati engedély megszerzése.

A Sunwoda Hungary számára fontos a társadalmi felelősségvállalás, a környezettudatos és transzparens működés, ezért vállalja a vonatkozó jogszabályi előírásoknál szigorúbb, ún. BAT (best available technology/elérhető legjobb technika) határérték-intervallumokon belül is az alacsonyabb értékek betartását. Mindezt azon technológiai megoldások alkalmazásával tervezi elérni a vállalat, amelyeket az Európai Bizottságnak az ipari kibocsátásokról szóló 2010/75/EU európai parlamenti és tanácsi irányelv szerinti, elérhető legjobb technikákkal (BAT) kapcsolatos következtetéseket tartalmazó különböző végrehajtási határozatai írnak elő. Korábban a levegőminőségre vonatkozóan is szigorú emissziós keretrendszer alkalmazásában egyezett meg a Sunwoda Hungary és a nyíregyházi vezetés: a zöld energiatárolók gyártásával kapcsolatban sokszor említett NMP (N-metil-2-pirrolidon) kibocsátására a vállalt határérték 1,0-1,8 mg/Nm3 közötti tartományban marad pontforrásonként, ami a hazai és nemzetközi gyakorlathoz mérten is rendkívül alacsony.

Továbbá a Sunwoda Hungary önként csatlakozik a nyíregyházi önkormányzat által – a hatósági ellenőrzési rendszer mellett – saját hatáskörben kiépítésre kerülő monitoringrendszerhez, így a talaj-, csapadék- és szennyvíz, valamint a talaj- és levegőminőségre vonatkozó adatok folyamatosan nyomon követhetőek lesznek a nyilvánosság számára, ezzel is elősegítve a hiteles és transzparens működést. A helyi önkormányzat ezzel párhuzamosan folyamatosan fejleszti a Sunwoda Hungary gyártóegységének is otthont adó nyíregyházi Déli Ipari Parkot, ahol többek között egy új szennyvíztisztító telepet is tervez létesíteni.

Utóbbi 2026 második negyedévben várható átadását követően a kínai vállalat az üzem vízfelhasználását 90 százalékban tisztított szennyvízből tervezi fedezni, míg a kommunális vízfelhasználás a későbbiekben is az ivóvízhálózatról kerülne kiszolgálásra.

Nyíregyházán 580 milliárdból épít akkumulátorgyárat a kínai Sunwoda
Alapvetően megújuló energiával biztosítják majd az üzem működését - emelték ki.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés