Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kukások közé hajtott Mándokon: a sofőr enyhébb büntetést akart, de súlyosabbat kapott

Cívishír | 2024. 04. 11. | 15:35:44
A Debreceni Ítélőtábla ítélete jogerős.
Kukások közé hajtott Mándokon: a sofőr enyhébb büntetést akart, de súlyosabbat kapott
Három embert elütött (Fotó: Illusztráció/freepik)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az első fokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék 2023 decemberében a vádlottat több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntett kísérlete miatt öt év börtönbüntetésre, öt év közügyektől eltiltása ítélte, valamint hét évre eltiltotta a közúti járművezetéstől. A vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. Az ítélet ellen a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint egy szabolcsi kisvárosban 2020 decemberében egy reggel az Észak-alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. alkalmazásában álló sértettek a hulladékszállító teherautóval munkájukat végezték. A szemétszállítóval szemközti sávban haladt a vádlott, aki annak érdekében, hogy a sértett az úttesten áthúzhassa a kukát, lefékezte autóját. A gesztust értékelve a sértett odaintett neki, ám a vádlott a jelzést félreértette, bántó szándékot vélt felfedezni benne.

Így az autójával leparkolt, majd a sértettet földre vitte, több alkalommal megütötte, ezt követően a helyszínről elhajtott. Miközben a sértett és társai telefonon rendőri segítséget kértek, a vádlott gépkocsival visszatért, és 30-35 km/h sebességgel haladva, az út mentén, a kukásautó mögött várakozó négy személyre rántotta a kormányt, akik közül hármat álló helyzetben elütött, míg egynek sikerült a kocsi elől elugrania.

A három sértett ugyan nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett, azonban a súlyosabb, akár halálos eredmény bekövetkezése csak a vastag, télies ruházatuk miatt és a szerencsének köszönhetően maradt el.

A Debreceni Ítélőtábla április 11-én a szabadságvesztés végrehajtási fokozatában változtatta meg az elsőfokú ítéletet. A vádlott büntetését fegyházban rendelte végrehajtani. Egyebekben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. Az elsőfokú bíróság megalapozott tényállást állapított meg, a bizonyítékokat egyenként és egymással összevetve helyesen értékelte és törvényesen minősítette a vádlott bűncselekményét. Ugyanakkor az elsőfokú bíróság nem adta törvényi indokát annak, hogy miért az enyhébb, börtönben végrehajtandó szabadságvesztést állapította meg. A törvény értelmében, a minősített emberölés esetében fegyház fokozatú szabadságvesztés büntetést kell alkalmazni. A súlyosítási tilalom miatt az ítélőtábla nem szabhatott ki hosszabb időtartamú büntetést. Az ítélőtábla kiemelte, hogy a közlekedés rendjét súlyosan sértő, erőszakos bűncselekmények ellen a bíróságnak a prevenció és a társadalom védelmében fokozott szigorral kell fellépnie.

Az ítélet jogerős.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés