Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kukások közé hajtott Mándokon: marad-e az öt év börtön?

birosag.hu | 2024. 02. 28. | 15:59:37
Másodfokon az ügyben a Debreceni Ítélőtábla dönt.
Kukások közé hajtott Mándokon: marad-e az öt év börtön?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az elsőfokú ítélet helybenhagyását indítványozta abban az ügyben, amelyben egy férfi dühében szemétszállító autón dolgozók közé hajtott.

A sértettek 2020. december 4-én reggel hulladékszállítást végeztek. A gépjárművezető a teherautóval megállt az út szélére kihelyezett kukáknál, hogy a hátsó fellépőn dolgozó testvérpár két oldalról a szemeteseket a gépjárműhöz húzza, és azokat kiürítse. A szemből, autóval érkező vádlott megállt, hogy a sértett áthúzhassa előtte az úttesten a kukát, aki ezt követően előzékenyen intett a vádlottnak, hogy haladhat tovább. A férfi félreértette a kézmozdulatot, bántó szándékot feltételezett, ezért – miután elhaladt a teherautó mellett megállt – kiszállt a gépkocsiból, és a munkásra támadt. 

Földre kerültek, ahol vádlott többször megütötte a sértettet, akinek a segítségére a testvére sietett, akinek sikerült őket szétválasztani. 

Ezt követően a vádlott visszaült az autóba és elhajtott, a hulladékszállító vezetője pedig félrehúzódott és értesítette a rendőrséget az incidensről. A három munkás, valamint egy utcában lakó a szemétszállító mögött várták a rendőröket, amikor a vádlott visszatért a helyszínre, és fékezés nélkül, 30-35 km/h sebességgel az ott várakozó sértettek közé hajtott. A gépkocsivezetőnek sikerült elugrania, azonban a másik három férfit elütötte a vádlott. A gázolás után a vádlott és utasa kiugrottak az autóból és a sértettek felé szaladtak, akik ijedtükben egy közeli boltba menekültek.

A rendőrök az elkövetőt a helyszínen elfogták. A mentőszolgálat munkatársai a sérülteket kórházba vitték, mindannyian könnyű sérüléseket szenvedtek.

A vádlottat a Nyíregyházi Törvényszék több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, valamint garázdaság vétsége miatt 

5 év börtönbüntetésre, 5 év közügyektől eltiltásra és 7 év járművezetéstől eltiltás büntetésre ítélte.

Az ítélet ellen az elkövető és védője eltérő tényállás és minősítés, valamint a büntetés enyhítése érdekében fellebbezett.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint az elsőfokú bíróság ítélete törvényes és megalapozott. A vádlott cselekménye szerencsétlenebb kimenetel esetén összesen négy ember halálát is okozhatta volna. Az elkövetés módja, valamint a KRESZ szabályok tudatos és durva megszegése miatt a vádlott fokozottan veszélyes a közlekedés biztonságára és a társadalomra. A fellebbviteli főügyészség ezért az ítélet helybenhagyását indítványozta.

Másodfokon az ügyben a Debreceni Ítélőtábla dönt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés