Hirdetés
Hirdetés

Lemondott Magyarország köztársasági elnöke

M1 | 2024. 02. 10. | 17:06:46
Novák Katalin belebukott a kegyelmi ügybe.
Lemondott Magyarország köztársasági elnöke
Novák Katalin (Fotó: MTI/Bruzák Noémi, archív)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Február 10-én lemondott Magyarország köztársasági elnöke. Novák Katalin a döntést – hivatalos katari útját megszakítva – az M1 esti híradójában rendkívüli bejelentés keretében közölte.

Novák Katalin azzal kezdte beszédét, hogy nem a politikusokhoz szól, hanem azokhoz, akiknek a szolgálatára felesküdött két évvel ezelőtt. 

– Hiszek a csendes többségben, a mindennap keményen dolgozó emberekben, a becsületben, az egyenes tartásban és a szeretet erejében.

– fogalmazott, majd kitért rá, hozott egy olyan kegyelmi döntést, mely sokakban értetlenséget váltott ki, ami magyarázatra szorul, hiszen a kegyelmezési jogkör mind közül a legérzékenyebb, mert egy ember életéről kell dönteni a kegyelmi kérvény és a rendelkezésre álló információk alapján. Elmondta, abban a hiszemben döntött a kegyelem mellett, hogy az elítélt nem élt vissza a rá bízott gyerekek kiszolgáltatottságával.

– Hibáztam, mert a kegyelmi döntés és az indoklás hiánya alkalmas volt arra, hogy a pedofíliára vonatkozó zéró tolerancia kapcsán kételyeket ébresszen. Márpedig itt nincs, és nem is lehet kétely. Soha nem adnék kegyelmet annak, akiről azt gondolom, hogy fizikailag vagy lelkileg gyermekeket bántalmaz.

Hangsúlyozta: a gyermek a legfontosabb kincsünk, ebben – minden véleménykülönbség ellenére – egységes a nemzet. 

Ezt követően bocsánatot kért azoktól, akiket megbántott és minden olyan áldozattól, aki úgy érezhette, nem áll ki mellette, majd bejelentette, hogy államfőként ma utoljára szól, és lemond a köztársasági elnöki tisztségről.

Novák Katalin ötperces beszéde végén köszönetet mondott egyebek mellett munkatársainak és családjának. Azt mondta, hálás azért, hogy a magyar nemzetet szolgálhatta, majd a Miatyánk záró soraival búcsúzott.

Előzmény

A napokban került nyilvánosságra, hogy 2023 áprilisában – Budaházy György mellett – Novák Katalin kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének, aki fedezte az intézmény pedofíliáért elítélt igazgatóját, és hamis vallomást akart aláíratni az egyik bántalmazott gyermekkel. Az ügy jelentős társadalmi felháborodást eredményezett, számos politikai és közéleti szereplő is élesen bírálta Novák döntését.

Novák Katalin Szegeden született 1977-ben. Jogász és közgazdász végzettséget szerzett. 2014 és 2020 között család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, majd 2020–21-ben családokért felelős tárca nélküli miniszter. 2017 és 2021 között a Fidesz egyik alelnöke, 2018 és 2022 között országgyűlési képviselő. 2022. május 10-től volt Magyarország köztársasági elnöke – 44 évesen ő a legfiatalabb, nőként pedig az első e poszton. 22 hónapot töltött hivatalában.