Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mazel tov! – írta Orbán Viktor „Magyarország barátjának”

| 2022. 11. 04. | 11:23:00
Netanjahu visszatérhet a hatalomba.
Mazel tov! – írta Orbán Viktor „Magyarország barátjának”
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Négy éven belül az ötödik parlamenti választást tartották kedden Izraelben, ahol a jobboldali Likud párt végzett az élen, így az élén álló Benjámin Netanjahu alakíthat kormányt.

Az eddigi, mintegy 90 százalékos feldolgozottság mellett a Benjámin Netanjahu volt miniszterelnököt támogató jobboldali, ultranacionalista és ultraortodox tömbnek 65 képviselője lesz a 120 tagú izraeli parlamentben, a kneszetben. Ezzel a Likud vezetője meg tudja alakítani a választási kampányában ígért stabil, tisztán jobboldali kormányát.

Nehéz időkben erős vezetőkre van szükség. Gratulálok a nagy visszatéréshez Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek, Magyarország barátjának!

- írta Orbán Viktor magyar miniszterelnök Benjámin Netanjahunak.

Az izraeli választásokkal kapvcsolatban érdekesség, hogy nem jutott be az arab Balaad párt, noha 3,02 százalékot, azaz több mint három mandátumnyi szavazatot szerzett. Ha az előzetes várakozások szerint összefogtak volna a Hadas-Tal nevű arab pártszövetséggel, akkor együtt most nyolc képviselője lenne közös listájuknak, de így a bekerült Hadas-Tal várhatóan csak 4-5 képviselőt küldhet a kneszetbe.

A számítások alapján várhatóan kiesik a baloldali liberális Merec is, mely az összes voks 3,16 százalékát szerezte meg a 90 százalékos feldolgozottságnál. Ez a párt is megpróbált korábban szövetséget kötni a szociáldemokrata Munkapárttal, de annak vezetője, Merav Michaeli elutasította kérésüket.

A Likud gyors koalíciós tárgyalásokra törekszik a végleges eredmények nyilvánosságra hozása után a Haarec című újságnak nyilatkozó Likud-forrás szerint. A Vallásos Cionisták nevű vallásos pártszövetséggel, a keleti ultraortodoxok Sasz pártjával, és az askenázi ultraortodoxok Egyesült Tórapártjával kezdődnek majd a megbeszélések - közölték.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés