Hirdetés
Hirdetés

Még nem tudni, mikor nyit ki a nyíregyházi Tófürdő

Szabolcsihír | 2024. 08. 16. | 13:07:59
A gépházba betört a víz, majd megérkezett a vízminta eredménye...
Még nem tudni, mikor nyit ki a nyíregyházi Tófürdő
Matavovszky Dániel (Fotó: Turizmus Online)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Amint azt a Szabolcsihír is megírta, augusztus 15-én, csütörtökön bizonytalan időre bezárták a sóstói Tófürdőt. A hírt, miszerint váratlan műszaki probléma adódott, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. Facebook-oldalán közölte. A közösségi oldalakon a témával kapcsolatos hozzászólásokat olvasva az látszik: többen összefüggést látnak a szezon elején – május – a szakemberek által kifogásolt vízminőség és a mostani váratlan műszaki meghibásodás között. Legutóbb augusztus 12-én volt mérés, ami szerint nem megfelelő a víz minősége.

Matavovszky Dániel vezérigazgatótól kérdeztük: van-e összefüggés műszaki hiba és a vízminőség miatti bezárás között.

– Két, egymástól független problémával kellett szembenéznünk: szerdára virradó éjszaka a gépházba betört a víz, ezért zártunk be. Másnap reggel a hatóság tájékoztatott, hogy a vízminta is rossz. A műszaki problémát ma, 16-án pénteken sikerül megoldani, a rossz vízminőség miatt azonban nem nyithatunk ki – felelte kérdésünkre.

Hozzátette: a májusi nyitás óta hetente vesznek vízmintát a tóból a szakemberek, az eredményt a fürdő honlapján rendre közzé is teszi a zrt., a minőséggel eddig nem volt gond. A május 12-it leszámítva az összes mintavétel eredménye megfelelő volt. A hétfőn vett vízminta azonban rossz eredményt hozott. A labor ekkor kontrollmintákat vett a tóból. Ezek eredményét még nem ismerik, de a vezérigazgató azt mondta: nem tudják, mi történhetett a vízzel, nagyon bíznak abban, hogy valamiféle laboratóriumi anomália történt, és az újabb mintavétel már más eredményt hoz. Érthetetlennek tartják: ha végig – 13 héten át – megfelelő volt a vízminőség, akkor hogyan lett most hirtelen rossz.

Hozzátette: a hatóság a természetes vizeket a megelőző 3 év mintavételeit alapul véve minősíti. Mint említette, 2021-ben voltak olyan minták, melyek alapján kifogásolt volt a vízminőség, de nem olyan mértékben, ami miatt be kellett volna zárni. Matavovszky Dániel kiemelte: a fürdőzők biztonsága elsődleges számukra, ezért is döntöttek még a szezon elején a heti mintavételről (egyébként az előírás szerint havonta kell mintát venni).

Azt egyelőre nem lehet tudni, mikor nyithat ki újra a Tófürdő, hisz meg kell várni az újabb minta eredményeit, ráadásul hétvége, ünnep következik – bár a labor a hétvégén is dolgozik. Ígérte a vezérigazgató: amint megkapják a jó eredményt, azonnal kinyitnak. A szerdai közleményben egyébként közölték: akinek bérlete vagy előreváltott jegye van a tóra, az Aquariusban felhasználhatja.

Rossz ez most mindenkinek, a tóra vágyóknak, az ott büfét működtetőknek is, akiknek elmarad a vendégforgalma. És persze jelentős bevételkiesés a fürdőnek, hiszen népszerű a tó: hétköznapokon 600-700-an váltanak ide jegyet. Hétvégén még többen.

Cservenyák Katalin

Váratlanul bezárták a nyíregyházi Tófürdőt
Műszaki jellegű meghibásodás történt.
Hirdetés
Hirdetés