Hirdetés

Megszűnhet a Class FM

| 2016. 08. 01. | 15:38:00
Új, országos kereskedelmi rádiós frekvenciatervet dolgoznak ki.
Megszűnhet a Class FM
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Új, országos kereskedelmi rádiós frekvenciaterv kidolgozására kérte fel a médiatanács a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hivatalát, miután idén novemberben az országos kereskedelmi rádió, a Class FM határozott időre szóló jogosultsága hét év múltán lejár - áll az NMHH által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben. 

Hét évre kapták meg a frekvenciát

A médiatörvény szerint a jogosultság legfeljebb hét évre érvényes és egyszeri alkalommal - kérelemre - öt évre megújítható. A médiatanács - mint a rábízott médiaszolgáltatásra használható frekvenciakészlettel hatékonyan és felelősen értékgazdálkodó testület - feladata és joga dönteni a rádiófrekvenciák hasznosításáról. Egy jogosultság lejártakor a grémium minden esetben megvizsgálja a frekvenciakészlet értékét és összetételét - írják. Mindez annak érdekében történik, hogy a változó piaci környezetet, a műsorszórási gyakorlatot és a technológiai fejlődést is figyelembe lehessen venni a frekvenciagazdálkodásban. 

Nem hosszabbíthattak

Felidézik: a frekvenciahasznosítás kivételes esete az, ha az addigi szolgáltató újabb időszakra megkapja a használat jogát. A Class FM szolgáltatója a törvényi előírás szerint időben kérte az új szerződés kötését a lejáró jogosultságra. Ugyanakkor emlékeztetnek: a tulajdonosi joggyakorlás körében a médiatanács a médiaszolgáltatási jogosultságok megújítása során belátása szerint dönthet arról, hogy kíván-e élni a rendelkezési jogával, tehát hasznosítja-e a médiaszolgáltatási lehetőséget, és ha igen, akkor pályázati eljárást folytat-e le vagy változatlan feltételekkel megújítja a korábbi médiaszolgáltatási jogosultságot. A törvény alapján a kérelmet a médiatanács a jogszabályok biztosította hatáskörében mérlegelése szerint bírálja el, és jelen esetben a kérelemnek nem adott helyt - írják, jelezve, hogy a testület ezzel egy időben gondoskodott új pályázati terv kidolgozásáról. 

Az új pályázaton indulhat a Class FM is

Így az év végéig egy bővülő vételkörzetű, új szolgáltatás pályázható majd, így nyitva marad a kapu a Class FM szolgáltatójának is - nyertes pályázat benyújtása esetén - a jelenlegi rádiózás folytatására - tudatják. A frekvenciaterv és a pályázati felhívás tervezetének kidolgozása néhány héten belül várható, a nyilvános közzététel helyéről a hatóság a honlapján és hirdetményben is beszámol. Mindkét dokumentum esetében több hét áll majd rendelkezésre az érdeklődőknek a véleményezésre. A tervezeteket a közzététel utolsó napjától számított 45 napon belül véglegesíti a Médiatanács, megjelölve majd a pályázati ajánlatok beadásának napját is - zárul a közlemény.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés