Hirdetés

Meseegyetem Nyíregyházán, mert nem lehet megunni

| 2023. 09. 23. | 16:56:00
Mindenkit várnak, aki érdeklődik a mese iránt.
Meseegyetem Nyíregyházán, mert nem lehet megunni
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A tavalyi év után újra megrendezi Nyíregyházán az Őszi Meseegyetem elnevezésű programsorozatot a Magyar Népmeséért Alapítvány és a Nyíregyházi Egyetem Óvó- és Tanítóképző Intézete szeptember 28-án.

A rendezvény célja a magyar népmese és műmese gazdag és egyedülálló világának őrzése, ápolása, népszerűsítése és társadalmi elfogadottságának erősítése. Imre Rubenné intézetigazgató közölte, az előző évben teltházas volt a program, és a népmese napjához kapcsolódva ebben az évben is sokszínű szakmai-módszertani rendezvénnyel várják az érdeklődőket.  

Mint írta, a második Őszi Meseegyetemen nyitásként Berecz András Kossuth-díjas előadóművész lép színpadra, majd a mesekutatás különböző területeihez kapcsolódva szakmai előadásokat hallhatnak a látogatók.

Kádár Annamária pszichológus a népmese és az életmese kapcsolatáról beszél majd, míg Biczó Gábor, a Debreceni Egyetem professzora a nyírségi mesegyűjtő, Erdész Sándor munkásságát állítja középpontba. Török Georgina, Pompás Mesés Junior Nagykövetként a Pompás Napok módszertanának sajátosságait, az élőszavas mesemondás jó gyakorlatait ismerteti.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Néprajzi Intézetének két doktorandusza is előadást tart majd a rendezvényen, Tompos Krisztina a tyukodi népmesékről, míg Tóth Gábor a népmese és a rajzfilm összefüggéseiről fog beszélni.

Az intézetigazgató tájékoztatása szerint a Nyíregyházi Egyetem óvodapedagógus és tanító szakos hallgatóinak képzésében alapvető szerepe van a mesei műfajnak, mindkét szak mintatervében több olyan tantárgy is szerepel, melyek valamilyen kapcsolatban vannak a mesével.

Hirdetés