Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mikor kezdődjön a házépítés?

szabolcsihir.hu | 2024. 04. 30. | 10:20:05
XXX
Mikor kezdődjön a házépítés?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Aki családi ház építésén gondolkodik, előbb vagy utóbb szembesül a kérdéssel: mikor érdemes elkezdeni? A jó hír az, hogy minden évszaknak megvannak a maga előnyei, de nem baj, ha tisztában vagyunk a hátrányokkal is. 

Egy jól időzített építkezés kevesebb idegeskedéssel jár. Ha tempósan halad, költséghatékonyabb is lehet a munka. Fejben azért maradjunk rugalmasak, hogy kezelni tudjuk a váratlan helyzeteket. Arról, hogy mi az ideális időpont a kezdésre, hogy évek múlva is a házépítés örömteli és sikeres napjai jussanak eszünkbe, a SzeRaKo csapatát kérdeztük.

Tavasz – a népszerű kezdet

A tavasz tökéletes időszak lehet az építkezésre. Ébredezik a természet, egyre melegebbek és hosszabbak a napok. Ideális feltételeket jelentenek ezek az alapozáshoz, mivel a talaj már nem fagyott. A csapda az eső. 

Egy jelentős csapadékmennyiség akár meg is állíthatja a munkálatokat, főleg, amikor az alapokat öntjük. Ha ügyesen elkapjuk a száraz napokat, gyorsan tudunk haladni, és jobban kihasználhatjuk a nyarat.

Nyár – a csúcsidőszak

Nyáron az idő kiszámítható, kevés az eső és sok a napsütés, így zavartalanul dolgozhatunk. A hőség viszont megterhelő lehet a munkások számára, és ebben az időszakban az építőanyagok ára is emelkedhet a magas kereslet miatt.

Ősz – stabil feltételek

Az ősz nagyszerű választás az építkezés megkezdésére. Még kellemes az idő, sokáig világos van. Jó eséllyel elkészül a ház szerkezete a tél beköszönte előtt, így a hidegebb hónapokban a belső munkálatokra koncentrálhatunk.

Ha állnak a falak, van idő arra, hogy a természetes szerkezeti "süllyedések" végbe menjenek, így csökken a későbbi hajszálrepedések kockázata. Ez egy kétszintes háznál nem elhanyagolható, meghaladhatja az egy centimétert is.

Tél – a kihívások ideje

A fagyos körülmények és a rövid napfényes órák nehezítik a munkát, és az alapanyagok kezelése is bonyolultabb. Ellenben alacsonyabbak lehetnek a költségek, és könnyebben találunk szabad szakembert is.

Nem csak az időjárás számít!

Amikor házépítésről van szó, a kezdéshez mindennek együtt kell lennie. Köztük a tervrajzoknak, amiket többször is átnéztünk. A kivitelezőket sem elég kiválasztani, mert gyakran hónapokkal előre lefoglalják őket. 

Ha okosotthon megoldásokban vagy alternatív technológiákban gondolkodunk, időben kutassuk fel a megfelelő szakembereket. Emellett a szükséges engedélyeknek is a birtokunkban kell lennie, hogy megtörténhessen az első kapavágás.

Kerülhet egy kézbe a munka

Nem csoda, ha úgy érezzük, hogy ez sok egyszerre. Ebben az esetben megbízhatunk egy tapasztalt generálkivitelezőt. A főbb előnyök:

  • Koordinálják a teljes projektet.
  • Nem jelent kihívást számukra az alvállalkozók kiválasztása, az anyagbeszerzés és a minőségellenőrzés.
  • Intézik az összes szükséges engedélyt, ami biztosítja, hogy az építkezés a jogi előírásoknak megfelelően haladjon.

Ha igénybe vesszük a segítséget, végleg elengedhetjük a házépítéssel járó stresszt, és tényleg már csak az a kérdés marad, mikor fogjanak hozzá.

Hirdetés
Hirdetés