Hirdetés
Hirdetés

Multifunkciós inkubátorház épül Nyíregyházán

| 2024. 05. 27. | 16:04:32
Letették az alapkövét.
Multifunkciós inkubátorház épül Nyíregyházán
Az inkubátorház alapkőletétele (Fotó: Szabolcsihír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hétfőn, május 27-én letették a Nyíregyházhoz tartozó Butyka határában annak a multifunkció termelő és logisztikai inkubátorháznak az alakövét, amely a remények szerint 2025. első negyedévében már bérlővel is rendelkezik, és sokak számára nyújt megélhetést.

A Xanga Ventures Magántőkealap-kezelő Zrt által kezelt, NYIA Rising Kft. beruházásában épül a multifunkciós termelő és logisztikai inkubátorház, s egyútal egy új fejezet veszi kezdetét. A modern épület hozzájárul a gazdaság erősödéséhez, új munkahelyek teremtéséhez, vállalkozások támogatásához, növekedéséhez.

Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere köszöntőjének elmondta: a 15 hektáros területen 18 ezer négyzetméter alapterületű üzemcsarnok épül, ebből az első, 7000 négyzetméteres csarnok alapkövét teszik le. Gőzerővel halad a közművek kiépítése, a tervek szerint 2025 első negyedévére kész is lesz.

Hangsúlyozta: a remények szerint, addigra már lesz bérlője is lesz a létesítménynek. A városvezető kiemelte: a Xanga-csoport Debrecen és Miskolc után Nyíregyházán is fejleszt.

Herdon István, a Xanga Zrt vezérigazgatója ehhez kapcsolódva emlékeztetett arra, hogy Nyíregyházával hagyományosan jó a kapcsolatuk, Kovács Ferenccel pedig már 30 éve is dolgoztak együtt: a régió gazdaságfejlesztése, felemelkedése érdekében, de akkor álmodni sem mertek arról, hogy egy ilyen ünnepélyes pillanat részesei lesznek.

2019-ben az ipari parkkal szorosabbra fűzték a kapcsolatot, már több beruházást valósítottak meg közösen. Kiemelte: termelő cégek betelepítése és munkahelyek tudják a város polgárainak a fejlődést biztosítani. A Xanga kulcsrakész üzemeket, gyárakat épít, és bérbe adja őket. A több ütemben épülő multifunkciós inkubátorba bárki betelepülhet, valójában ők beszállítónak szeretnénk bérbe adni. Több ütemben épül. 2025 elejére egy 4 milliárdos fejlesztés valósul meg.

Podlovics Roland alpolgármester azzal kezdte: nagyon jó érzés a sátorban állva, az alapkőletételre készülni, miközben a háttérből munkagépek hangja hallatszik.

Beszélt a tervezett, 14 km-es úthálózatról, mely a beruházással párhuzamosan megépül, majd vázolta a második ütem fejlesztésének irányát: ez pedig a környezettudatos ipari park fejlesztés, mely kiegészül egy monitoring rendszerrel. Innen 800 méterre van Butyka – ezért fontos, hogy a környezetterhelés minimális legyen, pozitív irányba változzon, valami pluszt jelentsen az itt élőknek. Ez a plusz Butyka esetében egy 2-szer 1 sávos út lesz, buszmegállókkal. Az egész város számára pedig az iparűzésiadó-bevételek növekedése jelenti a gyarapodást.

A beszédek elhangzása után ünnepélyesen elhelyezték az inkubátorház alapkövét.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés