Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Népszerűek a tanári, a mérnöki és a pénzügyi szakok Nyíregyházán

| 2020. 04. 20. | 15:50:00
Jelentősen visszaesett csecsemő- és kisgyermeknevelő, óvodapedagógus, tanító szakra jelentkezők száma.
Népszerűek a tanári, a mérnöki és a pénzügyi szakok Nyíregyházán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

 

 

A 2020-as általános felvételi eljárás keretében az idén összesen 3407 középiskolás nyújtotta be jelentkezését a Nyíregyházi Egyetemre. Ebből első helyen 1041-en kívánnak e nagy múltú felsőoktatási intézményben továbbtanulni. A 40 százalékos visszaesés oka az, hogy most már azokra a szakokra is kötelező az emelt szintű érettségi, amelyekre tavaly ez még nem volt követelmény. Ezek a következők: csecsemő- és kisgyermeknevelő, óvodapedagógus, tanító.

A legtöbb jelentkező az óvodapedagógus alapszakot választotta, 38-an nappali, 62-en levelező képzésre jelentkeztek, ezt követik a repülőmérnöki (47 fő) és a gazdálkodási és menedzsment alapszakra jelentkezők (50-en levelező, 40-en nappali képzésre) – tájékoztatott Minya Károly, a Nyíregyházi Egyetem oktatási rektorhelyettese.

Osztatlan tanári szakokat szakpáros képzésben mind nappali, mind levelező munkarendben hirdetett idén az egyetem, ezek közül

a legtöbben az angol-, valamint a testnevelő tanár és szakpárjaira adták be a jelentkezésüket.

Az intézmény vezetése úgy véli, érdemes volt az elmúlt esztendőig szüneteltetett szakokat újraindítani, mivel mindegyikre érkezett jelentkezés: az anglisztikára, az informatikus könyvtárosra, valamint a pedagógia alapszakra.

Népszerűnek bizonyultak a felsőoktatási szakképzések, főként a turizmus-vendéglátás, a gazdálkodási és menedzsment, a programtervező informatikus, valamint a műszaki.

Ugyanakkor ki kell emelni, hogy a kötelezően bevezetett emelt szintű érettségi vizsga már egyfajta szűrőt is jelenthet, tehát a jelentkezők többsége bízvást felvételt is fog nyerni

– az egyetem vezetése bízik abban, hogy a jelentkezők a felvételi sorrenden nem fognak változtatni. Az idei tanévben első helyen jelentkezett több mint ezer hallgató megfontoltan, jól döntött – fogalmaz a közlemény –, amikor a Nyíregyházi Egyetemet választotta.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés