Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Rubljov megállította Fucsovics Mártont

| 2020. 10. 05. | 20:26:00
A nyolcaddöntőig jutott a magyar kiválóság.
Rubljov megállította Fucsovics Mártont
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fucsovics Márton négy szettben kikapott október 5-én a 13. helyen kiemelt orosz Andrej Rubljovtól a francia nyílt teniszbajnokság nyolcaddöntőjében.

Hétfőn Fucsovicsot a Suzanne Lenglen Stadionban szólították pályára, ahol Medvegyevet verte.  A magyar teniszező két eddig találkozójukon megverte Rubljovot, a harmadik csatát a frissebben mozgó Fucsovics brékkel kezdte, majd 3:3-nál – több vitatott bírói ítélet után – riválisa utolérte őt, aztán ismét elvesztette az adogatását. A szeles időjárás és a 13 fok miatt a magyar éljátékos melegítőt húzott a szünetekre, de a pályán ugyanolyan hőfokon küzdött tovább, ám 5:4-nél nem tudta kiszerválni a szettet. A rövidítésben Fucsovics 1-3-ról sorozatban öt megnyert labdamenettel játszmalabdákhoz jutott, és a másodikat egy remek röptével értékesítette.

Hajszálnyi különbségek

A kiegyenlített csata szemerkélő esőben folytatódott, a nyíregyházi játékos továbbra is türelmes salakteniszt mutatott be, kiválóan irányított az alapvonalról, és váratlan ritmusváltásokkal hozta zavarba Rubljovot. Ennek eredményeként 3:1-re meglépett, majd egy 14 labdamenetes szervagémben 4:1-re növelte az előnyt. Nemsokára, 5:3-nál ismét a játszmáért szervált, és bár csak két labdára volt tőle, a moszkvai rivális ezúttal is brékelt. Rubljov nem állt meg, ismét elvette Fucsovics adogatását, és sorozatban öt nyert gémmel hozta a szettet.

Bő két óra elteltével jöhetett a harmadik felvonás, az ellenfél bréklabdánál kettős hibát ütött, csakhogy 3:1-nél Fucsovics egymás után három játékot vesztett. A hullámzó szett ötödik brékjét követően Rubljov 5:4-nél szervált, és ekkor már élt a lehetőséggel, így 2 óra 53 percnél már ő volt szettelőnyben.

A negyedik játszmában mindketten összeszedték magukat, 5:4-ig – 46 percen át – egyetlen bréklabda sem akadt. Ekkor Fucsovics rögtön háromhoz is jutott, melyek egyben szettlabdák is voltak, de nem tudott élni velük. Az újabb tie-breakben már az orosz volt jobb, így 3 óra 53 perc után ő vonult le győztesen a pályáról.    

A 28 éves Fucsovics a jövő héttől így is visszatér a top 50-be a világranglistán, párizsi szerepléséért pedig – az egyest és a párost is beleszámítva – 213 ezer eurót (75 millió forint) kap. 

„A mai meccsen is igyekeztem azt az agresszív támadójátékot játszani, ami az utóbbi időben jellemzi a felfogásomat. Sajnos a fontos pontokat mégsem tudtam ma megnyerni” – írta közösségi oldalán a magyar teniszező. Hozzátette, Párizsban több első fordulós veresége volt már, ezért jóleső érzés, hogy a második héten is pályára léphetett, és egy kiváló ellenféllel szemben négyórás mérkőzést játszhatott. „Szeretnék a jövőben is tovább fejlődni, az edzőimmel folytatjuk a kemény munkát” - tett hozzá.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés