Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szijjártó Péter: Nem áldozzuk fel Magyarország energiabiztonságát egy olyan háborúban, amely nem a mi háborúnk

mti | 2024. 03. 02. | 15:07:14
Ha az EU ugyanolyan áron, mennyiségben és ütemezéssel tudják garantálni Magyarország energiaellátását, mint az oroszok, akkor beszélgethetünk - mondta.
Szijjártó Péter: Nem áldozzuk fel Magyarország energiabiztonságát egy olyan háborúban, amely nem a mi háborúnk
Szijjártó Péter (Fotó: MTI)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kormány nem hajlandó feláldozni Magyarország energiabiztonságát egy olyan háborúban, amely nem a mi háborúnk - jelentette ki a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton a törökországi Antalyában.

A tárcavezető az Antalyai Diplomáciai Fórumon mindenekelőtt fontosnak nevezte annak a megértését, hogy az energiaellátás nem ideológiai vagy politikai kérdés. Elmondta, hogy korábban abban bízott, hogy legalább majd az EU-s energiaügyi tanácsban a valóságról lesz szó, de csalódnia kellett. Sérelmezte azt, hogy az európai vitákat az ideológiai megközelítés jellemzi, ami szavai szerint rossz hír a kontinens számára, ugyanis ha nem fizikai kérdésként tekintenek az energiaellátásra, akkor nem lesz lehetséges a tagállamok számára leginkább kedvező megoldások megtalálása.

Leszögezte: meg kellene végre érteni, hogy az energiaellátáshoz infrastruktúrára van szükség, így addig ez határozza meg, honnan lehet energiahordozókat vásárolni, "legalábbis amíg nem találják fel, hogyan lehet a földgázt vagy a kőolajat hátizsákban elszállítani".

Szijjártó Péter az energetikai témájú panelbeszélgetésen közölte, hogy a kormány felelőssége az ország ellátásbiztonságának garantálása, ez a legfőbb prioritás.

"Ezért világossá is tettük, hogy nem vagyunk hajlandóak feláldozni az energiabiztonságunkat egy olyan háborúban, amely nem a mi háborúnk" - fogalmazott.

Emlékeztetett rá, hogy hazánk mentességet kapott az Oroszországgal szemben bevezetett energetikai szankciók alól, ugyanis az ezen a téren folytatott együttműködés nélkül egyszerűen nem lehetne ellátni az országot. "Ez fizika és matematika kérdése" - jelentette ki. Továbbá arra is kitért, hogy a kormány elégedett az energetikai együttműködéssel Oroszországgal, még ha "ennek kimondásához kell is ma némi bátorság Európában".

Hozzátette: azt mondta európai uniós kollégáinak, hogy amennyiben ugyanolyan áron, mennyiségben és ütemezéssel tudják garantálni Magyarország energiaellátását, mint az oroszok, akkor lehet beszélni az együttműködés kiváltásáról, ez azonban közel sincs így jelenleg.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés