Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tirpák ételek, fesztivál és főzőverseny Nyíregyházán

| 2021. 09. 17. | 18:18:00
Ne a Kossuth téren keressék, Sóstóra költözött. De ingyen kiviszi a busz.
Tirpák ételek, fesztivál és főzőverseny Nyíregyházán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

 Több tucat tirpák ételkülönlegességet kóstolhatnak meg azok, akik kilátogatnak a Népi Ízek Találkozójára és az 5. Nyíregyházi Bogrács- és Grillbajnokságra a hétvégén Nyíregyházán.

A nyolcadik alkalommal megszervezett, kétnapos programsorozat idén is ingyenes lesz, a megszokottaktól eltérően azonban a Kossuth tér helyett a Sóstói Múzeumfaluba várják a nagyközönséget - közölte az önkormányzat.

Kóstolja meg a görhét!

A tirpákok gasztronómiáját és életmódját bemutató rendezvény első, szombati napján tizenkét profi főzőcsapat és öt oktatási intézmény csapata méri össze tudását.
A szakácsok a tájegységre jellemző különlegességek mellett olyan hagyományos, de nem a megszokott módon elkészített ételeket kínálnak, mint például a szabolcsi töltött káposzta, a görhe, a tört- és bivalypaszuly, a káposztás sztrapacska, a vegyes tirpák rétes vagy a ropogós sertésfül, a pásztortarhonya, a vadpörkölt és a körmös csülkös pacal.

Idén is lesz város sütije

Délután következik a "desszert", a Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tanulói készítik el a város sütijét, a szilvás-diós tirpák pitét. Az 1600 adag süteményhez csaknem ezer darab tojást, negyven kilogramm lisztet, harminc kilogramm vaníliás cukrot, harminc kilogramm diót és másfél mázsa szilvát használ majd fel az ötven cukrásztanuló.

Káposztás paszuly és társai

A vasárnapi grillbajnokságra benevezett tizenkilenc csapat tagjai például káposztás bablevest, kenyérlángost, lecsót, töltött káposztát, halászlevet és különböző tésztás édességeket szervíroznak majd az asztalokra. A korábbi évekhez hasonlóan kóstolójegyekkel lehet megízlelni a gasztronómiai kínálatban felsorakoztatott finomságokat.
A kulturális és zenés programok mellett helyi termékek vására, kézműves foglalkozások, népi játszóudvar és különböző bemutatók várják a kicsiket és a nagyokat.

Hirdetés
Hirdetés