Hirdetés
Hirdetés

Tiszavasváriban fölényes győzelmet arattak a civilek

| 2024. 06. 11. | 17:08:03
Az új polgármester abban bízik, ügyek mentén sikerül majd együttszavaznia a testületnek.
Tiszavasváriban fölényes győzelmet arattak a civilek
Balázsi Csilla, Tiszavasvári új városvezetője (Fotó: magánarchívum)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tiszavasváriban Balázsi Csilla, a Vasvári Pál Társaság (VPT) jelöltje magabiztosan nyerte a polgármester-választást: a szavazatok 43,57 százalékát zsebelte be, míg a 2019-ben megválasztott Szőke Zoltán (Fidesz-KDNP) csak 28,3 százalékot ért el.

- Nagyon boldogok vagyunk – mondta el a Szabolcsihírnek Balázsi Csilla, aki egyébként jelenleg egy könyvelőirodát vezet. Azt is elárulta: sokáig győzködték, és gyakorlatilag az utolsó előtti pillanatban, március 15. előtt nem sokkal mondott igent a felkérésre. Gyakorlatilag a semmiből építették fel a civil szervezet csapatát, mely végül 8 egyéni választókerületből hatban győzelmet aratott.

Két választókerületben a Fidesz-KDNP nyert, a kompenzációs listán a Fidesz-KDNP két képviselőt juttathat be, a Közös Jövőnk – Tiszavasváriért Egyesület (KÖTE) pedig egyet.

Balázsi Csilla évek óta tagja a képviselő-testületnek, jó kapcsolatokat épített ki, reméli, ezeket a barátságokat nem rontja meg, hogy októbertől ő lesz a település 1. számú vezetője. Abban bízik, ügyek mentén sikerül majd együttszavaznia a testületnek.

Érdekesség Tiszavasváriban, hogy a testületnek – amennyiben a papírforma szerint a kompenzációs listán 1. helyén szereplők veszik át a megbízólevelet – a négy polgármester-jelölt közül három is tagja lesz a képviselő-testületnek: a megválasztott polgármester mellett két vetélytársa: a jelenlegi polgármester Szőke Zoltán és Kiss Krisztián, a KÖTE jelöltje.

Balázsi Csilla a legsürgetőbb feladatnak az alábbiakat tekinti:

  • Az egészségügyi infrastruktúra átszervezése, a hiányzó háziorvosi praxisok mielőbbi betöltése. Jelenleg a 3 gyermekorvosi praxisból egy üres, a 6 felnőtt háziorvosi praxisból a két üresen álló közül az egyiket novembertől már sikerül betölteni.
  • A helyi tömegközlekedés megszervezése. Jelenleg nincs helyi buszközlekedés a városban, ami azt jelenti, hogy a központban lévő általános iskolától 4-5 kilométerre lakó gyerekek nehezen jutnak el az intézménybe, de a betegeknek is ugyanolyan nehézséget okoz az orvoshoz való eljutás. Az az elképzelés, hogy a Volánnal vagy egy vállalkozóval állapodnak meg a rendszeres járatok indításáról.
  • Oktatás. Azt szeretnék, ha többen jelentkeznének a helyi gimnáziumba, ezért a tankerülettel egyeztetve vonzóbbá tennék. Ez történhet speciális, például nyelvi osztályok indításával, de sporttagozat bevezetésével is. Tiszavasváriban kiemelkedően jó a kézilabda és a foci, magas színvonalú az utánpótlás-nevelés. Ezt integrálva akár 6 osztályossá bővíthető a gimnázium.
  • Már a ciklus elején lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a jelenleg közfoglalkoztatásban dolgozókat valós munkahelyekhez segítsék, a munkaerőpiacra juttassák. Jelenleg több mint 160 közfoglalkoztatott dolgozik Tiszavasváriban, többségük 8 általánost végzett, vagy még attól is kevesebbet.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés