Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Többmilliós büntetést kapott a Norbi Update

| 2016. 11. 25. | 13:18:00
Piacbefolyásolás.
Többmilliós büntetést kapott a Norbi Update
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Magyar Nemzeti Bank 5,5 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Norbi Update Lowcarb Nyrt-re tiltott piacbefolyásolás miatt – közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a jegybank piacfelügyeleti eljárást indított a társasággal szemben a Norbi Update brókerügyek kapcsán elszenvedett veszteségeiről szóló, 2016. január 15-i sajtócikk nyomán.

Ennek során a jegybank megállapította, hogy a megjelent cikkben a kibocsátó a Norbi Update Lowcarb részvények külföldi tőzsdére történő bevezetésére, a részvényárfolyam jövőbeni alakulására, illetve a külföldi értékesítésből származó árbevételre vonatkozóan hamis, megalapozatlan, illetve félrevezető állításokat közölt. Ez piacbefolyásolásnak minősül, feltéve, hogy az információt terjesztő személy az információk ilyen jellegéről tudott, vagy kellő gondosság mellett tudnia kellett volna - írták.

A bírságösszeg meghatározása során súlyosító körülménynek számított, hogy a Norbi Update részvényekhez a Budapesti Értéktőzsdén egyéb (ezek értékét befolyásoló) származtatott termékek is kapcsolódtak. A jegybank ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe a társaság eljárás során tanúsított együttműködő magatartását – áll a közleményben.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés