Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tour de Hongrie: a brit sztár nyerte a második szakaszt

mti | 2024. 05. 09. | 17:30:16
Cavendish már 164 profi győzelemnél jár.
Tour de Hongrie: a brit sztár nyerte a második szakaszt
Tarcal térségében a mezőny (Fotó: MTI)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A brit Mark Cavendish diadalmaskodott a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny május 9-i, csütörtöki, második szakaszán, amelyen a sárga trikót a napot ezúttal is szökésben töltő cseh Martin Voltr, a fehéret Istlstekker Zsolt vette át időjóváírásainak köszönhetően.

Csütörtökön a Tokaj és Kazincbarcika közötti 162 kilométeres táv várt a mezőnyre, a nyitónaphoz képest háromszoros, 1023 méter szintemelkedéssel. Erdőbényén és Tardonán hegyi hajrát, Szikszón, Edelényben és Kazincbarcikán gyorsasági részhajrát rendeztek, majd utóbbi város körül egy kört tett meg a mezőny.

Verőfényes napsütésben került sor a rajtra a tokaji Fesztiválkatlanból 117 versenyző részvételével, ketten nem tudták vállalni az indulást előző napi sérüléseik miatt. Spinning kerékpárokat tekerők szurkolók mellett óvodáscsoport is üdvözölte a távnak nekivágó kerékpárosokat, a korábbi világbajnok Mark Cavendish egy rajongója pedig brit zászlóval, kedvencét ábrázoló pólóban nézte meg az indulást. Encsen óriási magyar zászló és szép számú szurkoló üdvözölte a bringásokat, Kazincbarcikán pedig valóságos tömeg látogatott ki az utak mellé.

Négyfős szökevénycsoport tekert el három percre, benne Istlstekker Zsolttal, az összetett legjobb magyarjaként fehér trikós Rózsa Balázs csapattársával (Epronex-Hungary). Az első két órában nyugodt, 42 kilométer/órás volt az átlagsebesség, a négyfős élbolyból az elmúlt napot is szökésben töltő cseh Martin Voltr gyűjtögetett időjóváírást, egy részhajránál második volt, egyet pedig megnyert Istlstekker is, ezzel átvette a fehér trikót.

A hazaérésre nem volt esélyük, a sprintercsapatok vonatai vezette mezőny fokozatosan gyorsulva utolérte őket, hogy a technikás, az utolsó métereken emelkedő kazincbarcikai befutón döntse el az elsőség kérdését. Hat kilométerrel a befutó előtt Dusan Rajovic bukott és maradt a földön fájdalmas arckifejezéssel, az utolsó előtti kanyarban pedig a sárga trikós Sam Welsford nem tudott az élmezőnnyel kanyarodni. Az Astana Qazaqstan tökéletes felvezetése után Cavendish bizonyult leggyorsabbnak. A brit kerékpáros pályafutása során immár 164 profi győzelemnél jár, ezzel a sportági legenda Merckx (277) mögött - a procyclingstats adatai alapján - második az országúti kerékpárosok örökrangsorában. A második helyet a két éve itt diadalmaskodó holland Dylan Groenewegen, a harmadikat a spanyol Jon Aberasturi szerezte meg.

Eredmények:

2. szakasz, Tokaj-Kazincbarcika, 162 km:

1. Mark Cavendish (brit, Astana Qazaqstan) 3:45:11 óra
2. Dylan Groenewegen (holland, Jayco AlUla) azonos idővel
3. Jon Aberasturi (spanyol, Euskaltel-Euskadi) a. i.
...16. Peák Barnabás (magyar válogatott) a. i.
...19. Karl Ádám (Epronex-Hungary) a. i.

Az összetett élcsoportja:

1. Martin Voltr (cseh, Pierre Baguette) 7:37:44 óra
2. Cavendish 5 másodperc hátrány
3. Sam Welsford (ausztrál,BORA-hansgrohe) azonos idővel
4. Istlstekker Zsolt (Epronex-Hungary) 10 mp h.
...7. Rózsa Balázs (Epronex-Hungary) 11 mp h.
8. Filutás Viktor (magyar válogatott) a. i.

Pénteken az első hegyi befutós szakasz, a Kazincbarcika és Gyöngyös-Kékestető közötti 183 kilométeres, 2716 méter szintemelkedésű etap vár a 45. magyar körverseny mezőnyére. Az M4 Sport valamennyi szakaszt teljes egészében élőben közvetíti.

Hirdetés
Hirdetés