Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Karácsony Gergely új választást akar

MTI | 2024. 06. 13. | 19:15:59
A főpolgármester akkor sem fogadja el az NVB döntését, ha az újraszámlálás nyomán újra őt hozzák ki győztesnek.
Karácsony Gergely új választást akar
Karácsony Gergely a június 9-i választás után (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A posztért a Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP színeiben újrainduló városvezető, Karácsony Gergely ezt a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) épülete előtt megtartott június 13-i sajtótájékoztatóján jelentette be azt követően, hogy Vitézy Dávid (LMP-Zöldek, Vitézy Dáviddal Budapestért) főpolgármester-jelölt kezdeményezése nyomán az NVB előző nap elrendelte az érvénytelen szavazatok újraszámlálását. Karácsony Gergely kijelentette: annyi jogbizonytalanság van az újraszámlálási folyamatban, hogy azok csak egy új választással orvosolhatók. Az egész újraszámlálási folyamatban semmilyen, a jogállamisági elveket biztosító garancia nem valósult meg, "az NVB statáriálisan meghozott döntése miatt" – fogalmazott.

Közölte, akkor sem fogadja el az NVB döntését, ha az újraszámlálás nyomán újra őt hozzák ki győztesnek, vagyis bármi lesz az eredmény, új választást kezdeményez.

Azt mondta: minden perc egyre kevesebb reménnyel kecsegtet arra vonatkozóan, hogy a főpolgármester-választás eredménye megnyugtató lesz a budapestiek számára. Egyrészt világossá vált, hogy "a Fidesz a választópolgárok megtévesztésére alapozta a stratégiáját" – érvelt, jelezve, az európai választási megfigyelők missziója is felhívta a figyelmet arra, hogy az utolsó pillanatban visszaléptetni egy jelöltet a választópolgárok megtévesztésére szolgáló stratégia. Karácsony Gergely hangsúlyozta, ez óriási kihívás volt a választási szerveknek is, az 1400 szavazókörben dolgozó szavazatszámlálóknak.

Emellett szerinte "azok az úgynevezett bizonyítékok", amelyek nyomán az NVB döntött, sem a korábbi joggyakorlat, sem a jogszabályok alapján nem indokolják az újraszámlálást.

Úgy fogalmazott: a "bizonyítékok" valójában a fideszes szavazóköri delegáltak egyennyilatkozatai, amelyben azt állították, úgy emlékeznek, hogy valami nem volt rendben. Olyan embereké, akik hétfő hajnalban az aláírásukkal vállalták, hogy ezek a szavazatok érvénytelenek. A főpolgármester szerint további kételyeket vet fel, hogy az NVB nem a lezárt plombával ellátott urnákat rendelte be a Nemzeti Választási Irodába (NVI), hanem arra utasította a helyi választási irodákat: bontsák fel az urnákat és az érvénytelen szavazatokat juttassák el az NVI-hez. "Nehéz emögött nem politikai szándékot feltételezni" – jegyezte meg.

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy nem tették kötelezővé a pártok delegáltjainak jelenlétét a plombák felnyitásakor, illetve nem látták el úgynevezett kötegeléssel a szavazatokat – mondta Karácsony Gergely.

"Ki tudja, mire eljutnak az NVI-hez, ki húz be Vitézy Dávid neve mellé egy X-et?" – tette fel a kérdést, hozzáfűzve, nagyon könnyű így egy tollvonással az érvénytelen Vitézy-szavazatból érvényes Vitézy-szavazatot csinálni. Vagyis nem lehetünk biztosak abban, hogy az újraszámlálás során nem történik-e olyasmi, ami érdemben befolyásolja a végeredményt – összegezte. Karácsony Gergely azt mondta: nem tudható az sem, hogy akik "mind a két fideszes jelöltre" szavaztak, egy tudatos érvénytelen szavazatot akartak leadni, vagy érvényes szavazatként kell ezeket számon tartani. Az sem tudható, hogy a Fővárosi Választási Iroda ezzel kapcsolatos útmutatása eljutott-e mindenhova – sorolta.

Kijelentette: erre a helyzetre az egyetlen megnyugtató válasz a budapestiek és minden demokrata számára az, ha Budapest teljes területén a lehető legrövidebb időn belül megismétlik a főpolgármester-választást.

Ha új választás lesz, akkor a budapestiek és a szavazatszámlálók egy teljesen egyértelmű jogi helyzettel fognak szembesülni – tette hozzá. Hangsúlyozta, a várost vezetni csak bizalmi alapon lehet, ez a bizalom pedig most "a Fidesz manipulációs stratégiája és az NVB rossz döntései miatt" elveszni látszik, csak egy megismételt főpolgármester-választással lehet helyreállítani. Ezért péntek este 6 órára az NVB épülete elé várja mindazokat, akik egyetértenek a bizalom helyreállításának szükségességével. "Tegyünk hitet a szabad választások és a szabad Budapest mellett!" – hangoztatta Karácsony Gergely. Kérdésekre válaszolva azt mondta: mindenképpen megtámadja az NVB döntését a Kúrián. Hozzátette, ott van még az Alkotmánybíróság is, bár pontosan tudja, hogy ezek a szervezetek "milyen politikai befolyás alatt állnak". Ha a Kúria úgy dönt, akkor a megismételt választás a főpolgármester szerint még júniusban megtartható. A vasárnapi választáson a jelöltek közül Grundtner András (Mi Hazánk Mozgalom) 38 942 szavazatot kapott, Vitézy Dávid 371 142-t, Karácsony Gergely 371 466-ot. Ez alapján a Fővárosi Választási Bizottság – nem jogerősen – megállapította, hogy Karácsony Gergelyt választották főpolgármesterré. A határozat ellen – jogszabálysértésre való hivatkozással – három napon belül lehetett fellebbezni. Az NVB szerdán Vitézy Dávid kezdeményezése elrendelte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását. Arra hivatkozott, a bizonyítékok alapján alappal merülhet fel, hogy nagy számban vannak olyan érvénytelennek nyilvánított szavazatok, amelyeket érvényesnek kell tekinteni.

Vitézy is megszólalt

Vitézy Dávid szerint Karácsony Gergely csütörtöki sajtótájékoztatója gyakorlatilag arról szólt, hogy addig kell új választásokat kiírni, "ameddig ő a voksolást meg nem nyeri; csak az a jó választási eredmény, ahol ő a győztes". Az LMP-Zöldek és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltje a Facebook-oldalán megjegyezte azt is, ez minden, csak nem egy demokrata hozzáállása. Arra reagálva, hogy Karácsony Gergely csütörtökön a főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezte leszögezte, a választás vasárnap megtörtént, végre abban kellene tisztán látni, hogy ki nyerte meg.

Vitézy Dávid hangsúlyozta, hogy a választást Karácsony Gergely rendezte, a főváros szervezte, minden rendszerszintű eljárási hiba és szabálytalanság a főpolgármester felelőssége.

Közölte, Karácsony Gergelytől jóval több szerénységre számítana, ha már "Budapest köztársaságban egy főpolgármester-választást sem sikerült megszerveznie fennakadások nélkül". Vitézy Dávid kiemelte, Karácsony Gergellyel szemben ő csökkenteni, nem pedig növelni szeretné a feszültséget és a bizonytalanságot ebben a nehéz helyzetben, amelybe Budapest került. "Tudom és érzem a felelősségemet, aggódom Budapestért" – fogalmazott, hozzáfűzve, az újraszámolás célja, hogy korrigálni lehessen a választás napján elkövetett esetleges szavazatszámlálási hibákat.

Leszögezte, hogy szerinte ezekért nem a szavazóköri delegáltak felelősek, hanem az ellentmondó segédletek és a választást lebonyolító fővárosi szervek megkésett, a szavazókörökbe el sem juttatott állásfoglalásai.

Egy éles kampány után egy ilyen szoros eredmény feszült politikai helyzetet eredményez, amelyben sok múlik a jelöltek hozzáállásán és minden egyes mondatnak súlya van – közölte, és hozzátette, hogy a kampányban és a választás óta mindvégig ennek a felelősségnek a tudatában járt el, ezért törekedett arra, hogy minden egyes állítást, amit a nyilvánosságban megfogalmazott, tökéletesen alá tudjon támasztani. Szerinte Karácsony Gergely ennek az ellenkezőjét teszi, "politikai vádaskodássá, üvöltözéssé silányítja az elmúlt évtizedek legkritikusabb választási jogorvoslati folyamatát, bizonyítékok nélkül vádol bűncselekménnyel köztisztviselőket". Vitézy Dávid bejegyzésében azt írta, szerinte "ez súlyos felelőtlenség és tiszteletlenség a budapestiekkel szemben", ő ebben nem szeretné és nem is fogja követni Karácsony Gergelyt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés