Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Orbán: Egy vészforgatókönyv indokolt lenne

| 2016. 09. 24. | 19:02:00
Szükség van egy új védelmi vonal kijelölésére.
Orbán: Egy vészforgatókönyv indokolt lenne
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Orbán Viktor miniszterelnök a szombati bécsi migrációs csúcson egy új európai védelmi vonal kijelölését tartalmazó vészforgatókönyv kidolgozását javasolta arra az esetre, ha bármilyen okból ellehetetlenülne az Európai Unió és Törökország közötti megállapodás.

 A magyar kormányfő a tanácskozás után tartott sajtótájékoztatóján sikerként értékelte, hogy a részvevők egyetértettek:

a migránsok nyugat-balkáni útvonalát továbbra is zárva kell tartani. 

Ugyanakkor Orbán szerint kudarcnak tekinthető, hogy nem kaptak választ arra, Görögország mikortól lesz képes lezárni déli határát.

Ez felveti annak kérdését, hogy akkor hol van Európa azon külső határa, amely még megvédhető. A magyar miniszterelnök szerint egyesek erre azt válaszolják, hogy nincs szükség ilyen védelemre, mert a török-EU megállapodás nem engedi megismétlődni az egy évvel ezelőtt történteket. 

Ezzel szemben azonban mások - köztük Magyarország - úgy gondolják, egy vészforgatókönyvre mindenképpen szükség van, mivel nem lehet kizárólag ebben a megállapodásban bízni, többek között például azért sem, mert Törökországban nemrég puccsot kíséreltek meg - fejtette ki Orbán.

A migránsok megindulásakor már késő lesz kapkodni - tette hozzá.

 A miniszterelnök tájékoztatása szerint a részvevők nem jutottak egyezségre javaslatáról, ezért további tanácskozásokra lesz szükség.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés