Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hetvenhét éve ismerte meg a világ egy japán város nevét

| 2022. 08. 06. | 15:06:00
Rengetegen vesztették életüket.
Hetvenhét éve ismerte meg a világ egy japán város nevét
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hetvenhét évvel ezelőtt, 1945. augusztus 6-án délelőtt 8 óra 15 perckor az Amerikai Egyesült Államok légierejének egy B–29-ese, az Enola Gay, amelynek Paul Tibbets ezredes volt a parancsnoka, atombombát dobott Hirosimára. A bombát az amerikaiak Little Boy-nak, vagyis kisfiúnak nevezték el.

A vakító villanással és jellegzetes formájú, gomba alakú füstfelhő (gombafelhő) kialakulásával kísért atombomba-robbanás a halottak és a romok városává tette Hirosimát. Az atomtámadás az utólagos becslések szerint 90-140 ezer ember életét követelte, 70 ezer ember azonnal meghalt, a többiek pedig később, a sugárzás okozta betegségek következtében vesztették életüket.

A lakosok száma csak 1960-ra érte a háború előtti lélekszámot, de 1972-ben már 534 000 ember élt a városba, jelenleg pedig mintegy 1,2 millió a lakosa.

A város egyik nevezetessége, az Atombomba-kupola

Jan Letzel cseh építész által készített tervek alapján 1914-ben kezdődött meg az építkezés a Motojasu folyó keleti partján és a következő évben, 1915-ben el is készült. Az atombomba ledobásáig kiállítóteremként működött, ezzel próbálták elősegíteni a város ipari fejlődését. Az első atombomba pont felette robbant fel, ezért maradhatott meg az épület szerkezete. Mikor a város elkezdte a rekonstrukcióját, akkor vált ismertté Genbaku dóm néven.

A kiállítóterem egy háromemeletes téglaépület volt, a közepén a kupolával fedett 5 emeletes központi rész, amely 25 méter magas. A homlokzat kő és cement vakolatot kapott. A kupolába egy lépcsőn lehetett feljutni, amely a központi bejáratnál volt található.

A főépület 150 méterre volt a robbanástól amely szinte teljesen összetörte. A tető és a padló beomlott és a legtöbb belső fal is a második emelettől fölfelé. Mivel a robbanás majdnem teljesen felülről jött, ezért maradhatott a központi rész a kupolával állva. A szökőkút is megmaradt, amely a nyugati stílusú kert déli oldalán található. Az épület jelenlegi formája teljes egészében megőrizte a robbanás utáni állapotot, csak minimális beavatkozásokat végeztek rajta, hogy a stabilitását megőrizzék.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés