Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Magyarok találtak rá az új koronavírus természetes ellenszerére?

| 2022. 10. 25. | 21:30:00
Hat-tíz év múlva lehet gyógyszer a találmányból.
Magyarok találtak rá az új koronavírus természetes ellenszerére?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Magyar kutatók olyan természetes eredetű, erős antivirális hatással bíró vegyületre bukkantak, amely hatékony lehet a SARS-CoV-2 okozta megbetegedés ellen. A találmány hazai és nemzetközi szabadalmaztatása, valamint hasznosítási lehetőségeinek feltérképezése már megkezdődött.

A kutatás eredményeiről az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) számoltak be október 25-én. Boldizsár Imre, az ELTE Biológiai Intézetének munkatársa emlékeztetett arra, hogy jelenleg a gyógyszerpiacon található hatóanyagok jelentős része természetes hatóanyagokon alapul: vagy konkrétan természetes hatóanyagok, vagy ezeknek valamiféle származékai, vagy most már szintetikusan előállított, de valamikor természetes forrásokból megismert hatóanyagok. Mivel a gombák gazdagok olyan anyagokban, amelyeknek valamiféle biológiai hatásuk van, a kutatócsoport növényi és gombaanyagokat vizsgált. 

A kutatók tájékoztatása szerint a következő lépés, hogy állatokon teszteljék a hatásos vegyületet. A vizsgálatokat a tervek szerint hörcsögökön végzik majd el, mert ezek a rágcsálók sokkal érzékenyebb a koronavírusra, mint az egerek. Ezután következhetnek a fázisvizsgálatok az akkreditált klinikai független szervezeteknél, és hat-tíz év múlva lehet gyógyszer a találmányból. Kiemelték: nagy előnye a felfedezett vegyületnek, hogy a jelenlegi vizsgálatok szerint nem befolyásolja a hatékonyságát a mutációk megjelenése. Nemcsak egy variánsra, hanem többféle variánsra is hatékony, vagyis variánsfüggetlen.

Jelenleg a felfedezés szabadalmi eljárása folyik, amelynek február elején lesz eredménye. A kutatók úgy vélik, jó esélyük van a nemzetközi szabadalomra.

„Ennek az anyagnak van egy egyértelműen bizonyított, nagyon erős antivirális hatása a SARS-CoV-2 ellen, és ez nagyon erős eredmény”

– hangzott el, miként az is, hogy nagyon sok hatóanyagot próbáltak már ki a koronavírus ellen, de nagyon kevés hatott.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés