Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kiderült, ki a legújabb Nemzet Színésze

| 2022. 06. 22. | 16:38:00
A színészek rövid tanácskozás után választották meg az új tagot.
Kiderült, ki a legújabb Nemzet Színésze
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Balázsovits Lajost, Balázs Béla-díjas magyar színművészt, színházi rendezőt és színiigazgatót, érdemes művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották meg a Nemzet Színészének június 22-én. Haumann Péter halálával tizenegyre csökkent a tagok száma, ezért hagyományosan a Nemzeti Színházban gyűltek össze a Nemzet Színészei tanácskozni és dönteni, arról, hogy kit válasszanak meg maguk közé. Végül közel 40 perces tanácskozás után hozták meg döntésüket – írja a nemzetiszinhaz.hu.

Az 1946-ban született Balázsovits Lajos Nagykanizsán született, és középiskolásként itt kezdett el színházzal foglalkozni. 1965-ben felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, ahol 1969-ben szerzett diplomát. Azt ezt követő években többször is szerepelt a Madách Színház előadásaiban, majd az egyetem elvégzése után 1969-ben csatlakozott is az előbb említett színház társulatához.

1974-től a Vígszínház, majd 1979-től a Mafilm társulatát erősítette. 1982-től 1990-ig ismét a Madách Színház művésze volt. 1991-ben a Nemzeti Színházhoz szerződött, 1992-től 2012-ig pedig a budapesti Játékszín igazgatója volt. Felesége Almási Éva színésznő; lányuk Balázsovits Edit színésznő.

Filmezni még főiskolásként kezdett el, pályakezdőként lett Jancsó Miklós állandó színészeinek egyike, de játszott Makk Károly Isten és ember előtt című drámájában is. Ezeken kívül szerepelt az 1950-es évek törvénysértéseit elsők között feltáró Sára Sándor-filmben, a Feldobott kőben is, ahol Pásztori Balázs szerepét játszotta, aki vidéken szembesül a hatalom embertelenségével.

Az 1990-es évektől kezdve Balázsovits elsősorban a színház világára koncentrál: színiigazgatói ténykedése miatt – ami mellé olykor színpadi rendezések és szereplések is társultak – kevesebb filmszerepet vállal.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés