Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Harrison Ford 80 éves: ez a név kasszasiker

| 2022. 07. 13. | 10:43:00
Kevés nála nagyobb sztárt tud felmutatni Hollywood.
Harrison Ford 80 éves: ez a név kasszasiker
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Harrison Ford Chicagóban született 1942. július 13-án. Nagyszülei Minszkből érkezett zsidó bevándorlóként az Egyesült Államokba. Édesanyja háztartásbeli, édesapja reklámszakember volt. A középiskolában rádiózott és drámaórákat vett, majd főiskolára járt, de diplomát végül nem szerzett. 1964-ben Los Angelesbe utazott, hogy rádiós bemondóként szerezzen munkát. Ugyan ez nem sikerült, de leszerződött a Columbia Pictures Új Tehetség-programjába, aminek értelmében 150 dolláros heti fizetségért statisztált filmekben – így indult pályája.

Az Oscar-díjra jelölt amerikai színész legismertebb szerepei az űrpilóta, Han Solo az eredeti Csillagok háborúja trilógiában, és a kalandvágyó régészprofesszor, Dr. Henry „Indiana” Jones Jr. az Indiana Jones-filmsorozatban. Fél évszázadot átölelő karrierje során olyan népszerű filmekben játszott még, mint a Szárnyas fejvadász, A szökevény vagy Az elnök különgépe. 

Az Empire magazin Fordot első helyre sorolta a minden idők 100 legnagyobb filmsztárját számba vevő listáján. 2010-zel bezárólag filmjei 3,4 milliárd dollárt hoztak az amerikai jegypénztáraknál, míg világviszonylatban ez az összeg megközelíti a 6 milliárdot. Ezzel Ford a 3. legnagyobb box office-sztár Észak-Amerikában Tom Hanks és Eddie Murphy mögött.

Magánélete

Első felesége főiskolai szerelme, Mary Marquardt volt, házasságuk 15 éven át tartott, s ez idő alatt két fiuk született. 1983-ban a színész újranősült, ezúttal Melissa Mathisont vette el, aki szintén két gyermeket hozott a világra tőle: Malcolmot és Georgiát. Ford 2002 óta a nála 22 évvel fiatalabb színésznővel, Calista Flockharttal él együtt, az esküvőt 2010-ben tartották.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés