Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lesz-e Visinka-korszak, avagy mit várhat a Szpari az edzőváltásoktól? 

| 2023. 01. 09. | 17:35:00
xxx
Lesz-e Visinka-korszak, avagy mit várhat a Szpari az edzőváltásoktól? 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A szurkolók aligha ilyen kilátásokra számíthattak, amikkel a Nyíregyháza Spartacus volt kénytelen zárni az őszi idényt. A Szpari idei szereplése az NB II egyik negatív szenzációja lett. A 14. fordulóban még stabilan a középmezőnyben tartózkodó csapat a 20. meccsnapot már a 15. helyen zárta. A Nyíregyháza a pontszámát tekintve most csak egy szerencsétlen kimenetelű fordulóra van az osztályozó helyektől.

Mielőtt belemennénk a részletekbe, tudtad, hogy a magyar NB II legjobb mérkőzéseit egy online fogadás app segítségével, nemzetközi bukmékereknél is megteheted? 

Az őszi vesszőfutás

A nagy hagyományokkal bíró Spartacus őszi teljesítménye még a Gyirmót vagy az MTK elleni korábbi bravúrok ellenére sem túl biztató. A kék-pirosak utoljára november 9-én tudtak nyerni a kiesőjelölt Kozármisleny ellen. Onnantól kezdve viszont lejtmenetben vannak. A Huszák Géza mesterrel kiálló csapatnak a tabellavezető Diósgyőr elleni, idegenben elszenvedett veresége még nem keltett különösebb aggodalmat, hiszen a csapat ekkor még a 12. helyen állt. Ezután a Szpari az ideiglenes otthonában, Szécsőn fogadta a Csákvárt, és sima 0:3-as vereséget szenvedett. Az eredmény azért is fájdalmas volt, mert az Aqvital FC az első 4 percben eldöntötte a maga javára a meccset. 

December 4-én a Szpari még megrázta magát a botladozó Szeged ellen, és sikerült 1 pontot elhoznia a tabella második helyére pályázó Grosics Akadémia otthonából. Az őszi szezont záró, Győr elleni idegenbeli mérkőzésen viszont már nem borult a papírforma. A küzdős sárdagonyába fulladt meccsen sem sikerült pontot szerezni a Szparinak.

Edzőváltások sora

A Nyíregyháza nehézségeit jól jelzi az is, hogy a szurkolók idén már a negyedik vezetőedző nevét kénytelenek megtanulni. A  Spartacus 2021-22-ben a 10. helyen végzett, és az új szezonban legalább a középmezőnybeli státuszt illett volna megtartani. A Szpari még Feczkó Tamással kezdte az idényt, őt követte Huszák, aki viszont nem tudott megkapaszkodni. A Szeged ellen ideiglenesen a segédedző Lengyel Roland vezényelte a Szparit, de a jó kezdés ellenére mégsem vele, hanem a 14 hónapon át a Tiszakécskét irányító Visinka Edével tér vissza a csapat január végén. Az 50 éves Visinka kiválasztása azért is érdekes, mert a tapasztalt délvidéki tréner és az előző csapata is nagyon jól szerepeltek tavaly. Ám most ősszel a Tiszakécskének is összejött egy ötös nyeretlenségi sorozat, ezért Visinka kénytelen volt új megbízó után nézni. A Szparinál most aligha várnak kevesebbet Visinkától, mint hogy rázza fel a csapatot, és érje el legalább azt, amit a Tiszakécskével sikerült neki a 21/22-es idényben. Az utóbbi gárda ugyanis egy pontnál ugyanott állt a tabellán, ahol most a Nyíregyháza, sőt, még a 20-ikok is voltak. A Visinka-féle Tiszakécskének végül mégis sikerült bent maradnia, sőt, az idényzáró 13. helyezésük a klub addigi történetének legjobb eredménye lett! 

A Szpari nehézségeit fokozza, hogy csapat kénytelen volt megválni a középpályás Márkus Attilától, aki  Mezőkövesden folytatja pályafutását. Egy másik alapember, Paku Roland tavaszi visszatérése is bizonytalan. A 10-esben játszó középpályás még nem épült fel teljesen a térdfájdalmaiból, ezért kénytelen volt kihagyni a teljes őszi szezont. 

Lesz-e Szpari-feltámadás?

Biztosra vehetjük, hogy a 2016 óta az NB II-ben küzdő Szpari ambíciói túlmutatnak a kiesés elkerülésén. Nyilván senki nem szeretné, ha a 8150 férőhelyesre tervezett, 14 milliárdos új stadiont egyszer a harmadosztály Keleti csoportjában kellene felavatni. A Spartacus január 29-én a Haladás otthonába megy. A szombathelyiek elleni mérkőzés cseppet sem ígérkezik könnyűnek. Itt feltétlen pontot kellene rabolni, csakhogy a Haladás még az NB I-aspiráns DVTK-t is legyőzte nemrég a saját pályáján. Ha Szombathelyen nem sikerül legalább a pontszerzés, és a csapat netán a Siófoktól is vereséget szenved, alighanem keresztet is vethetünk a remélt feltámadásra és a Visinka-érára. 

Kissé lejjebb, a kiesés rémével fenyegetett trió közül a Dorog sehogy se tud elmozdulni a mélypontról, a Kozármisleny viszont éppen annak a Tiszakécskének az otthonába készül, amely szárnyakat kapott a Győri ETO-tól érkezett, pont Visinkát váltó Klausz László vezetése alatt…

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés