Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A városi nők olyanok, amilyenek...

| 2016. 08. 16. | 16:15:00
A falusiak meg olyanok, amilyenek lenni akarnak.
A városi nők olyanok, amilyenek...
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

„Szépanyám szőtte, dédanyám varrta, nagyanyám hímezte, és mind viselte” - ez a címe annak a kiállításnak, amely a történelmi Magyarország ünnepi viseleteiből mutat be válogatást a Tokaji Múzeumban.

Az államalapítás ünnepén nyíló időszaki kiállítás a történelmi Magyarország területéről összegyűjtött, hiteles és teljes mértékben eredeti viseleteket mutat be a látogatóknak.

Egy tardi asszony mondta, hogy a városi nők olyanok, amilyenek, de „mi olyanok vagyunk, amilyenek lenni akarunk” - utalva arra, hogy a mell formáját sehol sem hangsúlyozták, a lapos has és kerek csípő ideálját egyes csoportok csípőpárnák viselésével- és csak oldalt, illetve hátul ráncolt szoknyákkal oldották meg.

A tájegységenként, sok esetben falvanként is változó „viselni valókból” Mészáros Attila néprajzkutató magángyűjteménye révén 9 teljes rend női- és férfi ünnepi öltözék lesz megtekinthető. Az alábbi néprajzi tájak és települések viseletei kerülnek bemutatásra: Zoborvidék, Magyarbőd, Rimóc, Mezőkövesd, Kalocsa, Kraszna, Méra, Szék, Moldva.

A tárlatot augusztus 20-án 11.00 órakor Ágoston Ildikó, a Szabolcs Néptáncegyüttes elnöke nyitja meg, s az eseményt a gyűjteménytulajdonos viseletismertetése és viseletfelvétel-bemutató zárja majd.

 

 

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés