Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Középkori templomokat látogatnak

| 2016. 08. 03. | 18:05:00
A Nyírség történelmi főutcáján teker végig a csapat Nyíregyházától Nagykárolyig
Középkori templomokat látogatnak
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Még várnak jelentkezőket az augusztus 13-14-ei Történelmi emlékhelyek örökségtúrára, amelyet a megyei fejlesztési ügynökség szervez.

Demeter Zsuzsa programmenedzser a Szabolcsihírnek elmondta: az eddig jelentkezettek között többen is vannak, akik már korábban részt vettek az ügynökség kerékpártúráin, és örömmel újságolta, hogy ezúttal öt szolnoki kerekező is lesz a csapatban.

A Nyíregyházáról induló túrához Vásárosnaményban is csatlakozik egy kisebb csapat, illetve az ügynökség megkereste a vezetőit azoknak a településeknek, amelyeket érintenek útjuk során a kerékpárosok. Az eddigi visszajelzések szerint örömmel fogadták a megkeresést, mert közös cél, hogy a helyiek is érezzék magukénak értékeiket és valamilyen módon kapcsolódjanak a túrához – ha csak egy kisebb szakaszon is – jegyezte meg Demeter Zsuzsa.

A Nyírség történelmi főutcáján haladunk Nyíregyházától Nagykárolyig, monumentális emlékek és középkori templomok között, át őslápon, történelmi sétányon. Ősi nemesi családok múltjának újjáépített, vagy korhűen megőrzött épületeit, nyughelyüket vagy életüket, munkálkodásuk nyomát őrző, rangos történelmi helyeket járhatunk be: kastélyt s templomot. Olyan családokét, akik formálták a magyar történelmet és meghatározták a térség épített örökségét - mondta a programmenedzser.

Hozzátette: korábban is előfordult már, hogy az utolsó pillanatban jelentkeztek kerekezők, hogy csatlakozni szeretnének a túrához, és ők soha senki nem utasítanak el. Jelentkezni a túrára személyesen a fejlesztési ügynökség Nyíregyháza, Benczúr tér 7. szám alatti székházában lehet, érdeklődni telefonon a 42/508-360-as számon lehet, vagy dzs@szszbmfu.hu  e-mail címen.

A program:

1.nap (08.13. szombat)

Teljesítendő táv: 92 km.

Gyülekező:  6:30-tól,  Nyíregyháza, Kállói út 16.  ( Aldi parkolója.)
Indulás: 7:00 órakor. 

Útvonal: Nyíregyháza – Nagykálló (13,5 km) – Kállósemjén (7,5 km) – Máriapócs (9,8 km) – Ófehértó (8 km) – Nyírbátor (14 km) – Bátorligeti Ősláp (13,8 km)  -  Nagykároly, Románia (25,4 km)

Látnivalók: 1. Kállósemjén, Kállay-kúria; 2. Máriapócs, görög katolikus kegytemplom; 3. Ófehértói római katolikus templom; 4. Nyírbátor, református és minorita templom, várostörténeti sétány, Báthory Várkastély és Panoptikum; 5. Bátorligeti Ősláp; 6. Nagykároly, Károlyi-kastély és történelmi városközpont

2.nap (08.14. vasárnap)

Teljesítendő táv: 62 km.

Útvonal: Nagykároly, Románia - Kaplony, Románia (4,6 km) – Bere (17,1km) – Csomaköz (1km) – Nyírbátor (36,6 km)

Látnivalók: 8. Kaplony, római katolikus templom a Károlyi család nyughelye 9. Csomaközi református templom  10. Berei református templom 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés