Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Himnusz születésnapján a kultúráé a főszerep

| 2017. 01. 10. | 11:11:00
Szatmárcsekén lesz a megemlékezés.
A Himnusz születésnapján a kultúráé a főszerep
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közeleg a Magyar Kultúra Napja, a Himnusz születésének évfordulója. A hagyományokhoz híven idén is Szatmárcsekén, a református templomban tartják a központi ünnepséget, melyet közösen rendez a település, a megye önkormányzata és a Kölcsey Társaság. Igét hirdet Fekete Károly református püspök és Fabiny Tamás evangélikus püspök, imát mond Szalay Kont református esperes. Orgonán közreműködik Varnus Xavér orgonaművész és Barnkopf Balázs

A megemlékezés a Magyar Kultúra Napjáról közvetlenül az ökumenikus istentisztelet után kezdődik. Ünnepi beszédet mond: Kósa Ferenc Kossuth-díjas filmrendező. A műsorban fellép: Csikos Sándor Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes Művész és a Debreceni Ady Endre Gimnázium Leánykara, vezényel Kerekes Rita karnagy.

 Az ünnepség folytatásaként koszorúzás következik a szatmárcsekei református temetőben Kölcsey Ferenc síremlékénél.

A Kölcsey Társaság 2017. január 22-én autóbuszt indít Fehérgyarmatról Szatmárcsekére. Indulás a postahivatal elől 10 óra 10 perckor, visszaindulás a koszorúzás után. A járaton viteldíjat fizetni nem kell!

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én Szatmárcsekén fejezte be nemzeti imánkat - ennek emlékére, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei országgyűlési képviselők javaslatára 1989-ben nyilvánították január 22-ét a Magyar Kultúra Napjának.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés