Hirdetés

Hirdetés

Nyíregyházán vetítik A sátán fattyát

Szabolcsihír/karpatalja.ma

2018.01.03. 09:17

Nyíregyházán vetítik A sátán fattyát

Filmkockáit Sóstón forgatták.

Hirdetés

Zsigmond Dezső filmrendező Sóstón forgatott A sátán fattya című alkotásának megyei díszbemutatóját tartják január 11-én (csütörtökön) 18 órai kezdettel a nyíregyházi Krúdy Gyula Art Moziban. A rendezvényre a belépés ingyenes, de jegyet kell váltani az eseményen való részvételre.

A Nagy Zoltán Mihály azonos című művéből készült alkotás az 1944. novemberi kárpátaljai történésekkel kezdődik, az akkor mindössze 16 esztendős Tóth Eszter sorsán keresztül mutatja be az eseményeket. Valahol Bereg megyében, Beregszilasról útnak indul néhány asszony, leány, hogy élelmet vigyen a „háromnapos munkára” behívott hozzátartozóknak. Azóta tudjuk, a „malenykij robot” sokkal tovább tartott három napnál…

A filmet a Dunatáj Alapítvány megbízásából Zsigmond Dezső rendezte. Tóth Esztert Tarpai Viktória, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház művésznője, szüleit Szűcs Nelli és Trill Zsolt alakítja, emellett több beregszászi színész  is szerepet kapott az alkotásban.

A néző belső utat jár be a film megtekintése közben, a hiteles, drámai színészi megformálásnak köszönhetően

átérezzük Tóth Eszter erőn felüli, félelmetes megpróbáltatásait a megerőszakolástól a kiközösítésen át a családtagok elvesztésééig.

Megdöbbentő az a pillanat, amikor tudatosul bennünk, hogy a története nem egyedi, nem kitaláció, a ma már Kárpátaljaként ismert területen élő magyar családok egész sora élt át hasonló szenvedéseket, hiszen több tízezer férfit hurcoltak el „egy kis munkára” a térségből, s maradtak a nők, gyermekek árván, kiszolgáltatottan a bevonuló szovjet hadsereg előtt.

Másfél év megfeszített munka eredménye az alkotás, amely a Gulág Emlékbizottság támogatásának köszönhetően jöhetett létre. Az autentikus paraszti környezet, hagyományok, a református valláshoz tartozó sajátosságok minden beregi vagy környékbeli magyar számára ismerősek lehetnek a filmből, nem is gondolnánk, hogy – határátkelési nehézségek miatt – a kockákat jórészt a nyíregyházi Sóstói Múzeumfaluban forgatták.
NyíregyházamoziZsigmond Dezső

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés