Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A fehérjepor használata: mit kell tudnom róla?

| 2022. 04. 25. | 10:15:00
XXX
A fehérjepor használata: mit kell tudnom róla?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Manapság már egyre szélesebb körben használják a fehérjeporokat, amiről valószínűleg már Te is hallottál. Először a testépítők körében terjedt el, majd pedig a hivatásos versenysportolók próbálták ki ezeket a készítményeket. Ennek azonban már jó ideje, azóta ugyanis már szinte bárki beszerezheti a minőségi fehérjeporokat, amiknek kapcsán rendkívül fontos azok helyes használata. Nem mindegy ugyanis, hogy mikor és mit viszel be a szervezetedbe.

Lássuk, hogy mit érdemes tudni ezekről a termékekről!

Mi az a fehérjepor valójában?

Az “egg protein” nevet viselő por korábban tejjel működött a legjobban, ugyanis vízzel felengedve mondhatni, hogy ihatatlan volt. Manapság azonban szerencsére már a legtöbb jó minőségű készítmény vízzel felhígítva is nagyon finom, ráadásul így még a felszívódása is sokkal jobb. Bár korábban még csak az élsportolók kiváltsága volt ilyen shaket inni, manapság már a prémium termékeket is könnyedén be lehet szerezni, bárki számára. A legtöbb esetben fizikai igénybevétel kapcsán alkalmazzák, azonban sokszor jól tud jönni a szellemi megterhelés során is, így tanulásnál, hosszabb munka során egyaránt érdemes fogyasztani.

Mikor érdemes fehérjeport fogyasztani?

A fehérjepor helyes használata sok edzéstervnek az alapja. A fehérje, mint tápanyag, sokat segít abban, hogy az izmok szálkásodni tudjanak, de a varázslat akkor is működik, ha te éppen zsírt szeretnél veszíteni. A mostanában kapható változatok szinte egytől-egyik csodára képesek. Amellett, hogy remek ízük van, hatásosak bármilyen fogyókúra és testformálás esetén. Sokan desszertként is isszák őket, hiszen igazi jutalom egy vaníliás, egy csokis, esetleg egy kekszes fehérjepor. Ennél többet nem kívánhat az ember, ha egészségesen és persze finomat szeretne nassolni.

A termékek segítségével izomgyarapodást lehet elérni, mindezt úgy, hogy még a fogyás sem áll meg. A legtöbb esetben ugyanis a diéták során van egy szakasz, amikor az emberi test már nem tud mit kezdeni magával, tartalékolásba fordul az egész, majd pedig hiába akarunk fogyni, a mérleg nyelve egyre feljebb kúszik. Persze ez sokszor csak izom, azonban néhányunknak fontos lehet, hogy ez ne történjen meg. Az izmok nem csak szépen néznek ki, hanem bizony hasznosak is, így érdemes őket megőrizni, amelyben szintén segítséget nyújthatnak a különféle fehérjeporok. Végre úgy veszíthetsz súlyt, hogy az izmokat nem veszíted el, azok nem mennek és nem löttyednek össze.

Miért tartanak tőle sokan?

Sokan úgy vannak vele, hogy a fehérjepor káros, nem tartalmaz természetes anyagokat, csak adalékokat, amiket viszont senki nem szeretne bevinni a szervezetébe. A beidegződés ideje azonban lejárt, hiszen mikor a testépítés elterjedt, akkor még valóban akadtak ilyen készítmények. A napjainkban legálisan kapható szerek azonban nem tartalmaznak hormonokat, illetve tesztoszteront, így bár a fejlődés is lassabb lehet, jóval tartósabb és hatásosabb lesz az eredmény.

A manapság kapható típusuk egy része BCAA-t is tartalmaz, ami ráadásul nagyban leegyszerűsíti a regenerációt, így aki sportoló, mindenképpen érdemes kipróbálnia őket. Életmentő lehet egy-egy hosszabb edzés után, legyen szó futásról, edzőtermi programról, de hasznos lehet kerékpározást követően egyaránt. A táplálékkiegészítő tehát nagyban megkönnyíti a munkádat, mindezt úgy teszi, hogy hatásos és finom.

A fehérjeporok előnyei

Minden szövetünk és sejtünk tartalmaz fehérjemolekulákat, illetve azok különböző változatait. Nem véletlen, hogy a megfelelő működéshez szükség van egy bizonyos mennyiségű és minőségű fehérjére. Mivel az izomzat alapvető építőeleméről van szó, így lényeges szempont, hogy milyen típust fogyasztasz. Egy minőségi készítmény befolyásolja a hangulatot, javítja a közérzetet, de képes lecsökkenteni az éhségérzetet is. Bár a fehérje megtalálható a húsokban, a tejtermékekben, a hüvelyesekben, egy sportoló számára mondhatni lehetetlen annyit bevinni napi szinten, amire valójában szükség lenne. A fehérjeporokkal azonban sokkal egyszerűbben és gyorsabban pótolhatod a kellő mennyiséget, mintha nekiállnál halat vagy túrót fogyasztani.

Nagy előnyük, hogy manapság már kaphatóak tejből készült, illetve tejmentes változatok egyaránt. Az utóbbiakat növényi alapon, esetleg tojásból gyártják, azonban a vegánok számára az első opció lesz a megoldás a fehérje pótlására. Elmondható tehát, hogy a modern készítmények nem tartalmaznak káros anyagokat, kizárólag a szervezet megfelelő működését támogatják.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés